detector.media
15.04.2018 15:07
У Польщі поліція знайшла картину українського художника Івана Труша, яку вважали зниклою під час Другої світової
У Польщі поліція знайшла картину українського художника Івана Труша, яку вважали зниклою під час Другої світової
Картина Івана Труша з'явилася у переліку виставлених у Варшаві на торги картин у березні 2018 року.

У Польщі поліція Варшави разом із Міністерством культури заявили про знахідку трьох картин, які вважалися зниклими під час другої світової війни. Про це повідомляє Zaxid.net із посиланням на видання Onet.pl.

Як зазначається, мова йде про картину «Ананас» Юзефа Панкевича, «Пейзаж із околиць Неаполя» Івана Труша, а також портрет президента Мосціцького роботи Казімежа Похвальского.

За словами міністра культури Польщі Петра Глинського, це результат довгої роботи багатьох людей. Вказані картини були вилучені німецькою окупаційною адміністрацією у 1940 році з Національного музею в Кракові, після чого їх місцезнаходження було невідоме. Картини було включено до бази даних військових втрат Мінкультури та національної спадщини.

Наразі в поліції не вказують імен їхніх нинішніх власників. Відомо лише, що ці картини були виставлені на торги на початку 2018 року. Так картина Івана Труша з'явилася у переліку виставлених у Варшаві на торги картин у березні 2018 року. Свого часу пейзаж українського художника був подарований Національному музею в Кракові наприкінці 30-х років ХХ ст. і зник під час війни.

Представники Міністерства культури Польщі заявили, що під час Другої світової війни з краківського музею зникло понад 120 картин, які досі так і не знайдені. Серед них відомі «Залицяння мисливця» Юліана Фалата, «Оздоровлення каліки святими Павлом і Іоаном» Шимона Чеховича та «Гуцулка» Владислава Яроцького.

Знахідка трьох картин з Національного музею у Кракові свідчить, що викрадені німцями картини імовірно ніколи не вивозилися за межі країни, а стали жертвами мародерства і крадіжок у післявоєнній Польщі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінкульт України домагатиметься санкцій проти кримських музейників за передачу картин Росії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY