detector.media
Юлія Шестакова
13.04.2018 16:30
Що сталося з мультимедійним проектом «Твоє місто. Чернівці» та чи працюватиме він далі?
Що сталося з мультимедійним проектом «Твоє місто. Чернівці» та чи працюватиме він далі?
Видання «Твоє місто. Чернівці» призупиняє активну діяльність через непорозуміння з інвесторами проекту

Увечері 12 квітня сайт «Твоє місто. Чернівці» оприлюднив заяву редакції та наглядової ради медіа-хабу «Твоє місто» (Львів) про те, що вони не розділяють позицію чернівецьких інвесторів щодо редакційної політики видання і що проект «призупиняє активну діяльність».

«“Твоє місто. Чернівці” є незалежним міським медіа, однією з основних цінностей якого є відповідальність перед аудиторією. Ми вважаємо неприпустимим втручання або вплив на редакційну політику, що суперечить цій основоположній цінності», – йдеться в заяві медійників.

Також повідомляється, що «Твоє місто. Чернівці» продовжує працювати, але в обмеженому режимі, з меншою кількістю контенту та журналістів. Наразі проект підтримує його редакторка Христина Гаврилюк.

Христина Гаврилюк

Христина Гаврилюк

З власних джерел «Детектору медіа» стало відомо, що фінансування проекту припинилося, а інвестори вже створили новий аналогічний сайт, залучивши до нього журналістів «Твого міста. Чернівці».

«Детектор медіа» звернувся за подробицями та інформацією про подальші плани до директора львівського медіа-хабу «Твоє місто» Тараса Яценка і редакторки видання «Твоє місто. Чернівці» Христини Гаврилюк.

– Що стало причиною конфлікту між редакцією мультимедійного проекту «Твоє місто. Чернівці» та його інвесторами – місцевими чернівецькими бізнесменами?

Тарас Яценко: Я би не називав ситуацію, що склалася, конфліктом. Це скоріше нерозуміння того, для чого існують незалежні медіа і як вони мають функціонувати. Насправді, наш випадок – це лакмусовий папірець сприйняття по-справжньому громадських медіа. За таких обставин суспільної реальності дуже важко розвивати в Україні такі проекти, як Суспільне, «Громадське радіо» і «Громадське телебачення» чи, зрештою, локальне незалежне медіа «Твоє місто».

Непорозуміння виникли між засновниками «Твого міста», що функціонує як громадське об’єднання і медіа-хаб у Львові з 2015 року, та партнерами у Чернівцях – місцевими підприємцями, які звернулись минулого року до нас із пропозицією створити незалежне медіа на Буковині. Нам дуже сподобалися Чернівці та активне середовище в місті, яке, мабуть, не таке численне, але справді виглядає, що прагне продуктивних змін в місті. Ми довго вагались перед тим, як прийняти остаточне рішення, але побачили готовність місцевого бізнесу підтримати розвиток такого медіа на тих самих засадах, як це функціонує у Львові – з наглядовою радою, внесками учасників об’єднання на розвиток медіа та відсутністю будь якого впливу співзасновників чи наглядової ради на редакційний контент (за винятком випадків, коли контент порушує наші місію, цінності чи редакційні стандарти). Однак у подальшому, після запуску «Твоє місто. Чернівці» наприкінці січня 2018 року, ці домовленості були порушені, бо хтось захотів змінювати правила, які були попередньо обумовлені.

Тарас Яценко

Тарас Яценко

Христина Гаврилюк: Принципові розбіжності полягають у баченні того, якою має бути функціональна структура медіа. Нерозуміння однієї зі сторін, чому адміністративні функції, пов’язані з комерцією та рекламою, і редакторські функції мають виконувати різні люди, які не підпорядковуються один одному.

– Чому в заяві редакції та наглядової ради медіахабу «Твоє місто» не названо прізвищ інвесторів?

Т.Я.: Не називати прізвищ чернівецьких підприємців – співінвесторів видання було спільним рішенням наглядової ради медіа-хабу «Твоє місто».

Як саме інвестори намагалися втрутитися в редакційну політику «Твого міста. Чернівці»?

Х.Г.: Нам не пропонували робити якісь конкретні замовні матеріали. Але інвестори хотіли мати можливість безпосередньо комунікувати із журналістами в редакції та висловлюватися, що їм подобається, а що – ні. На мою думку, це порушує базові принципи існування незалежного медіа, адже такі речі є тенденційними і згодом могли призвести до сильнішого впливу.

Т.Я.: Згідно з нашою структурою медіа та нашими редакційними стандартами, за контент відповідає виключно головний редактор і ніхто не може диктувати йому, що публікувати, а що – ні, кому можна вести в нас колонку, а кому – ні. У випадку кризової ситуації, коли редактор зробить якусь помилку, що порушує цінності організації чи негативно позначиться на репутації та довірі до медіа, і не визнає її – лише тоді можуть зібратися засновники, правління, наглядова рада й обговорити ситуацію з редактором. Але обговорювати співзасновниками роботу редактора без його/її присутності із журналістами та операторами чи диктувати, які теми важливіші – це порушення субординації та стандартів роботи незалежного медіа.

Як на це втручання відреагував колектив редакції?

Х.Г.: Журналісти, з якими ми працювали разом, зрозуміли, чому моя позиція є такою, а не інакшою, але ми не продовжуємо співпрацю наразі.

Т.Я.: Наскільки мені відомо, думки всередині редакції розділились. Мені дуже прикро, що в Україні сьогодні ще є достатньо журналістів, які вважають, що головне в їхній роботі – задовольнити власника, інвестора чи директора, а не аудиторію. Але впевнений, що це з часом змінюватиметься.

Нам стало відомо, що інвестори запропонували директору видання Олександру Білоусу створити інший сайт із командою «Твого міста. Чернівці» і, начебто, журналісти погодилися. Що вам про це відомо?

Х.Г.: Мені відомо, що Олександр і надалі співпрацюватиме з інвесторами. Щодо журналістів, не можу відповісти.

Т.Я.: Мабуть, коректніше про це запитати у самого Сашка. Мені про це не відомо нічого. Але чи змінить щось у Чернівцях поява ще одного приватного медіа – важко відповісти…

Що сталося з Facebook-сторінкою видання та хто її зараз адмініструє?

Х.Г.: Мене видалили з адмінів сторінки, тому я не можу сказати, хто наразі є адміністратором.

Т.Я.: Зараз ми вирішуємо питання із нашою Facebook-сторінкою у юридичній площині, через порушення прав на інтелектуальну власність. Звісно, це, мабуть, триватиме якийсь час, однак сподіваюся, що найближчим часом наша редактор, Христина Гаврилюк, отримає знову доступ до неї.

Як наразі працює сайт «Твоє місто. Чернівці»? Хто займається наповненням контенту?

Х.Г.: Зараз ми не публікуємо новин. Ми визначаємо, що буде пріоритетним для нас надалі. Схиляємось до того, щоб робити менше новин і більше авторських матеріалів.

Т.Я.: Ми вже відновили роботу сайту. І, думаю, впродовж кількох днів вирішимо, як налагодити продуктивнішу роботу медіа. Триває багато обговорень, маємо різні пропозиції, вирішуємо.

Фінансування «Твого міста. Чернівці» фактично припинене. Яким ви бачите подальшу роботу мультимедійного хабу, який включає в себе: міський портал, дискусійну платформу, онлайн-телебачення, громадську організацію та продакшн-студію? Чи є в Чернівцях журналісти, які б могли долучитися до реалізації проекту?

Х.Г.: Ми віримо, що знайдемо в Чернівцях журналістів, які поділятимуть наші цінності.

Т.Я.: Ми розглядаємо зараз декілька варіантів – закриття сайту, часткове згортання роботи, запуск краудфандингової кампанії. Зрештою, не все в роботі медіа фінансувалося за рахунок місцевих партнерів. Думаю, впродовж кількох днів ми приймемо остаточне рішення, про яке обов’язково повідомимо публічно.

Незалежне медіа в Україні розвивати дуже важко. Але мені дуже подобаються Чернівці як місто, тут є чимало активних яскравих представників громади, які хвилюються за долю свого міста і втомились від суцільного негативу, конфліктів та маніпуляцій. І мені особливо приємно, що багато з таких людей сьогодні вже висловили приватно і публічно свою підтримку «Твоєму місту. Чернівці», за це їм щиро дякую.

Впевнений, що в Чернівцях є також достатньо журналістів, яким не потрібно пояснювати, чому незалежна журналістика сьогодні така важлива і яка роль журналіста у суспільстві.

P.S. «Детектор медіа» стежитиме за подальшим розвитком подій навколо видання «Твоє місто. Чернівці» та звернеться по коментар до колишнього директора видання Олександра Білоуса.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY