detector.media
Отар Довженко
11.04.2018 14:30
Нью-фейсом об тейбл: як Мураєв омолоджував обличчя
Нью-фейсом об тейбл: як Мураєв омолоджував обличчя
Власник News One намагався «продати» себе як нову людину в українській політиці в ток-шоу «Український формат».

Словосполучення «нові обличчя» є своєрідним мемом в українському навколополітичному дискурсі. Із часів Команди озимого покоління виборця посилено переконують, що йому, виборцю, дуже потрібні нові сили та обличчя в політиці, всіляко доводячи наявність у суспільстві запиту на оновлення влади, аж у вирішальний момент запропоновані нові виявляються погано забутими старими. Є навіть партія з такою назвою, але в неї і обличчя старі, й цілі вельми меркантильні.

Про оновлення в українській політиці зайшлося 28 березня в ток-шоу «Український формат» на телеканалі NewsOne. Детальніше про це та інші політичні ток-шоу останнього тижня весни читайте в нашому моніторингу.

Але зараз про обличчя, якими «Український формат» запропонував оновити політикум, зокрема Верховну Раду, адже йшлося про прийдешні парламентські вибори. Головними спікерами програми були Віталій Скоцик та Євгеній Мураєв (саме Євгеній — на тих, хто називає його Євгеном, молодий політик подає до суду, тому я краще не буду).

Випускник Університету Пердю, Віталій Скоцик справді з’явився на політичній арені порівняно нещодавно, хоча бренд «Аграрна партія» в різних варіантах муляє очі та вуха виборців із середини 90-х (пам’ятаєте — Гладій, Литвин, мутація з Аграрної в Народну-аграрну й потім просто Народну, Народний блок і так далі?). Скоцик у партії досить віддавна — з 2009 року, а 2014-го очолив її та почав проповідувати аграризм. Прийшов із бізнесу, справді вивчав щось про сільське господарство, зокрема в Америці. Нове обличчя? Нове.

Натомість Мураєв у владі з 2006 року — саме тоді його було вперше обрано до Харківської облради. У Партії регіонів — із 2007-го. 2010 року партійний лідер і новообраний Президент призначив Мураєва головою Зміївської районної державної адміністрації. 2012-го Мураєв потрапив до Верховної Ради, де був спершу у фракції панівної Партії регіонів, потім, після виборів 2014-го — опозиційного «Опозиційного блоку». Нині інвестор непарламентської партії «За життя» офіційно позафракційний.

Словом, за дванадцять років Мураєв побував на всіх щаблях — у місцевому самоврядуванні, на державній службі, у коаліції та в опозиції. Сприйняти його обличчя як нове глядачі NewsOne, до того ж, не мають жодних шансів, адже з ефіру він не зникає ні на день, регулярно самозапрошуючись на ток-шоу чи даючи своєму каналу коментарі. А також залучає колишніх однопартійців для навіювання аудиторії найекзотичніших варіантів майбутнього — наприклад, отакого:

Дивина починається вже з пропозиції присутнім у студії глядачам вибрати між Мураєвим і Скоциком та проголосувати за одного з них: «Вы сегодня голосуете за двух выступающих у наших тумб, либо за Виталия Скоцика, либо за Евгения Мураева. Две кнопки у вас на рабочих местах условно, голосуйте, будьте активны. В конце будем подводить итог и в течений эфира отслеживать ваши предпочтения, исходя из сказанного нашими центральными гостями». Мураєв, як відомо, є головою політради партії «За життя!», яка називає своєю ідеологією соціалізм. Аграрна партія натомість сповідує правоцентричний ліберальний консерватизм. Невже ми маємо шанс почути дискусію двох ідеологічних опонентів про засади державотворення?

Що ж, уже на початку програми Мураєв декларує «діаметрально протилежну точку зору», хоча насправді просто по-іншому формулює ту саму тезу, що й Скоцик, — що чужинцям немає чого пхатися в українські міністри. Далі «соціаліст» Мураєв звинувачує владу в тому, що вона на догоду Сполученим Штатам відриває Україну від Росії, а «правоцентрист» Скоцик, маючи шанс заперечити, натомість закидає владі, що набрала забагато позичок. Далі Мураєв каже, що Крим Росія анексувала, але винні в цьому українські політики; що ж до Донбасу, то «доказательств, что это Россия, нет». «Консерватору» Скоцику слова не дають. А коли дають, він каже, що в ЄС і НАТО ніхто насправді не вступає, а коли до цього дійде, то і ЄС, і НАТО будуть уже не тими, що тепер… А потім додає, що Україна не потрібна ні Росії, ні Америці, тому їй потрібно бути сильною й самодостатньою.

Мимоволі починаєш співчувати глядачам у студії, яким доведеться зробити нелегкий вибір між цими «опонентами», які в ході програми остаточно забули, що вони опоненти, та переключилися кожен на своє. Мураєв почав опонувати свободівцю Андрію Іллєнку та представнику Блоку Петра Порошенка Сергію Рудику, а Скоцик — проповідувати аграризм. Ведучі, у свою чергу, забули про паритет, даючи Мураєву необмежений час на говоріння. З огляду на такий дисбаланс, 41 % підтримки Скоцика шокує: видавалося, що Мураєву нарахують не 59, а всі 102 %. «Как мы увидели сегодня из нашей дискуссии, дамы и господа, противоречие порой раздирают даже новые политические силы», — прокоментував «дискусію» ведучий Тигран Мартиросян. Можливо, ці суперечності проявилися під час рекламної паузи й не потрапили до ефіру?

Хоч Мураєв і підколов Скоцика згадкою про те, що він у політиці віднедавна, від прямої відповіді на запитання ведучого «з якою партією ви готові об’єднуватись у парламенті й чи готові об’єднуватись із партією “За життя”?», пророк аграризму відкараскався віртуозно, як досвідчений політикан. Розповів, як багато представників його політичної сили в місцевих радах, і зізнався у сподіванні «побачити аналогічну роботу інших партій». Мураєв натомість просто проігнорував аналогічне запитання, попросивши ще «дві хвилини, щоб закінчити про НАТО». Дві хвилини тривали значно довше, ніж сто двадцять секунд, але власника каналу, звісно, ніхто не зупиняв і про проігнороване незручне запитання не нагадував.

Ось так сорокашестирічний молодик Скоцик зіграв роль зручної декорації для виступу сорокаоднорічного юнака Мураєва, який так і не знайшов що відповісти на запитання про спільні ідеологічні засади своєї та Скоцикової партії. Протиставлення фіктивних опонентів, які насправді лише доповнюють тези одне одного й не сперечаються навіть позірно, та обрання до пари пасіонарному спікерові млявого й невиразного, який вигідно відтінятиме візаві, — відверті маніпуляції. Хоча куди вже відвертіше, якщо Мураєв у тому-таки ефірі «Українського формату» зізнався, що сам визначає, кому з політиків приходити в ефір NewsOne?

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY