detector.media
Сергій Сидоренко
10.04.2018 18:15
ФАБРИКА ФЕЙКІВ, на якій працюємо ми, «свідомі українці»

Вибачте за капслок, але це якийсь адський капець.

10 годин тому відомий інформаційникам говносайт "bbcccnn" написав "новину", яка є класичним фейком і цілком може бути складовою інформвійни проти України (свічку не тримав, але текст ну дуууже типовий, про це нижче).

Суть "новини" така: мовляв, у Канаді сталася катастрофа національного масштабу, розбився автобус із хокеїстами (і це правда), а в Україні це нікого не цікавить, бо навіть співчуття не було (а це - брехня).

Далі класика. На підставі брехні робиться висновок, що Банкова працює на РФ, бо співчуття звідти лунають лише якщо гинуть росіяни. На це нанизується ще одна маніпуляція (до слова, класична для інформвійни проти нас): так, вся українська влада гівно, але ж ми з вами гарні, не такі як вони, тому ми, ті хто читають - співчуваємо. "Канадійці, ми з вами". І красіва картинка з кленовим листочком.

Цей прийом - справді ефективний. "Я ж їм співчуваю, це правда. А отже, все інше - також правда" Лайк, шер, всьо такое. Месідж "українська влада = проросійське гівно" донесений і підсвідомо закріплений.

А тепер - про головне. Про масштаби. За якихось 10 годин ця "новина" набрала >30000 (прописом - понад тридцять тисяч!!!) фб-реакцій, тобто лайків-репостів.

Одне лише повідомлення на фб-сторінці цього гівноджерела має >8000 шерів і майже 8000 лайків (мал.1), а до того ж лінк шерять і звичайні читачі. При чому показник лайків-репостів стрімко зростає, рівно за годину кількість фб-реакцій зросла на майже 5000!!!

Поширення "новини" від сайта, який спеціалізується на фейках, саме по собі є моветоном, але ясно, що не всі про нього знають. Та навіть для тих хто не є знавцем медіаполя, знадобилося би рівно 10 секунд, щоби переконатися, що повідомлення - фейк. Гугл видає співчуття від Порошенка у перших же посиланнях, при чому воно було вчасним, ще 7 квітня. І з України, звісно ж, надходили й інші співчуття.

Але читача не цікавить реальність. Фейки - значно цікавіші. Постправда рулить. Ще менше реальність цікавить того, хто писав "новину". Вагу мають лайки-шери-перегляди. А до того ж, цілком імовірно - така "новина" була щедро оплаченою.

А тепер - вишенька на торті.

Не думайте, що добровільними солдатами фабрики фейків стають лише ті, хто не чули про фактчекінг та медіагігієну. Якби ж то...

Лінк на цю гавноновину я побачив у коментарі... піарниці з комерційного сектора, яку колеги вважають однією з найкращих в Україні. Її послужний список доводить - так, це людина з еліти цеху. До речі, вона цілком проукраїнська, та й пости пише лише українською.

Вона ТОЧНО знає що таке bbcccnn, для неї точно не є проблемою фактчекінг за 10 секунд, але це не завадило висококваліфікованій проукраїнській фахівчині навести посилання на цей фейк у фб-дискусії як доказ злочинності української влади.

Тобто актиукраїнський сигнал, задуманий генераторами фейку - підсвідомо, не замислюючись, засвоїла навіть професійна піарниця. Не хочу писати прізвище, про кого конкретно йдеться, це не так важливо (друзям можу повідомити). Та йдеться не про персоналії, "на її місці міг бути кожен".

Це просто показник того, як МИ З ВАМИ часом працюємо на фабрику фейків. Лайк, шер, емпатія - і побігли далі. А сигнал - спрацював.

І це насправді якийсь адський ад.

Від цього дуже сумно і я не знаю, що з цим робити.

Уперше опубліковано на Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY