detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
05.04.2018 12:57
Комітет свободи слова попросить Фонд держмайна продовжити оренду «Україні молодій» і «Сільським вістям»
Комітет свободи слова попросить Фонд держмайна продовжити оренду «Україні молодій» і «Сільським вістям»
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики за дорученням голови Верховної Ради Андрія Парубія розглянув звернення головних редакторів газет «Сільські вісті» та «Україна молода» Василя Сподаренка і Михайла Дорошенка щодо відмови регіонального відділення Фонду державного майна України в місті Києві продовжити дію договору оренди приміщень у державному видавництві «Преса України».

Комітет заслухав та обговорив аргументи головних редакторів обох видань, взявши до відома інформацію директора видавництва «Преса України» Сергія Мельника стосовно зацікавленості підприємства в тому, аби редакції «Сільських вістей» та «України молодої», що є профільними орендарями, і надалі безперешкодно працювали у приміщенні «Преси України», вирішив звернутися до Фонду державного майна України з рекомендацією зважити на високу суспільну місію, яку виконують ці україномовні видання та вирішити питання щодо продовження з ними договорів оренди.

Михайло Дорошенко, головний редактор «України молодої»

На думку головреда «України молодої» Михайла Дорошенка, «Преса України» має належати пресі. «Будувалося видавництво Преса України для преси. І наступні десятиріччя утримувалося за рахунок редакцій і журналістів. Якщо в цій ситуації зараз Державне управління справами, яке володіє видавництвом, вважає його непрофільним активом, то є вихід – передати видавництво Держкомтелерадіо, так як це й було свого часу. А на сьогодні, я вважаю, що є всі моральні підстави Фонду держмайна, якому передали всі права, продовжити наші договори на оренду», – сказав він.

Член Комітету Григорій Шверк припустив, що можливо ця ситуація виникла через те, що підприємство йде на приватизацію.

Сергій Мельник, директор видавництва «Преса України»

Директор видавництва Сергій Мельник запевнив, що підприємство не тільки йде, а й не підлягає приватизації. «Справа в тому, що у двох поважних редакцій закінчилися договори оренди. З різних причин договори, які роками пролонговувалися, цього року не були продовжені. На сьогодні цієї проблеми вже немає, є рішення в тому числі й ДУСі, що оренда буде продовжена мінімум на півроку з дня укладання договору. Я як директор не вживав жодних заходів, пов’язаних з виселенням редакцій. У нас з газетами є повне порозуміння. Водночас до нас звертаються державні установи, наприклад, Пенсійний фонд, з проханням про надання приміщення», – розповів директор «Преси України».

Член Комітету Олександр Абдуллін сказав, що ні при Ющенку, ні при Януковичу нікому не хотілося чавити пресу і виселяти їх з приміщень. «Ми розуміємо чиїми руками це робиться, ми маємо виразити своє занепокоєння, щоб їх не виселяли з приміщення «Преси України», яке роками належало газетам і журналам», – сказав він.

Сергій Мельник повідомив, що їм вигідніше здавати приміщення в оренду газетам, бо державні установи будуть знімати всього за одну гривню. «Крім того ми й друкуємо ці газети», – зазначив він. 

Василь Сподаренко, головний редактор «Сільських вістей» 

Василь Сподаренко зауважив, що продовження оренди на півроку – це для газети закороткий термін.

«Ми обовязково звернемося до голови Фонду держмайна і порекомендуємо продовжити оренду», – запевнила голова Комітету.

Нагадаємо, Фонд держмайна запропонував редакціям «України молодої» та «Сільських вістей» виселятися з будівлі «Преси України».

Як писав «Детектор медіа», редакція газети «Сільські вісті» займала приміщення в «Пресі України» (проспект Перемоги, 50) ще з часу введення у дію цього комплексу у 1960 році, а газета «Україна молода» – з часу заснування видання, тобто з 1991 року.

Фото Світлани Остапи

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY