detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
04.04.2018 19:45
Комітет свободи слова взяв під контроль ситуацію з каналом ZIK (ВІДЕО)
Комітет свободи слова взяв під контроль ситуацію з каналом ZIK (ВІДЕО)
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики заслухав представників телеканалу ZIK, правоохоронних органів, пікетувальників «Братства», та взяв справу про розслідування перешкоджання журналістській діяльності під свій контроль.

4 квітня на черговому засіданні члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики розглянути питання про перешкоджання журналістській діяльності телеканалу ZIK. І одноголосно ухвалили рішення взяти цю справу на контроль і звернутися до правоохоронних органів з проханням не зволікати з розслідуванням.

Від телеканалу виступила генеральна продюсерка Наталя Влащенко, яка зазначила, що пікетування офісу каналу становить небезпеку для будь-кого з працівників. За її словами, їй та іншим топ-менеджерам каналу нібито постійно приходять смс-повідомлення від медійних представників Адміністрації президента з рекомендаціями «щось ставити, щось не ставити, говорять про якийсь баланс спікерів, якісь ролики просять ставити, робити якісь сюжети».

«Ми з розумінням до цього ставимося, може бути якась співпраця, але не може бути тиску на канал», – сказала вона, додавши, що ситуація загострилася після того, як вона особисто взяла інтерв’ю в колишнього заступника глави Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова. За словами пані Влащенко, на другий день після інтерв’ю почалася кампанія тиску на неї, в якій брали участь народні депутати, речник МВС Артем Шевченко і навіть член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат Сергій Висоцький, який «писав пости, які пресингували». «А потім Корчинський привів людей під канал і сказав, що, на його думку, канал продається Медведчуку, чи вже продано. І що вони будуть стояти доти, доки не переконаються, що канал не продано Медведчуку. Наш інвестор сказав, що не веде переговорів про продаж із Медведчуком», – розповіла Влащенко.

Вона додала, що не розуміє, що означають слова Дмитра Корчинського про те, що «вони готові стояти аж до повного знищення каналу». «Пане Корчинський, ви сказали фразу, яку ми розцінюємо як погрози. Ви сказали в прямому ефірі: Ми вбивали агентів ФСБ на Сході, ми вбиватимемо їх і тут”. Ми вважаємо, що нас пресують. Ми можемо показати, скільки і яких спікерів ми запрошуємо, ніяких ватних спікерів у нас немає», – зауважила вона. Зі слів пані Влащенко, поліція не приїжджає на виклики співробітників ZIK.

Лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський заявив, що занепокоєний тим, що лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук нібито скуповує телеканали. «Як ви знаєте, Медведчук зараз скуповує телеканали. Він купив за 26 млн доларів телеканал NewsOne, він завершує переговори про купівлю 112-го каналу за ще більшу суму. Намагається, або уже увійшов у 24-й і веде переговори про купівлю телеканалу ZIK. Без сумніву, все купується на офшори. Пікетування ZIKу абсолютно мирне, це інтелігентні хлопці і дівчата, загрожувати вони в принципі не можуть. Навпаки погрожують їм. У ніч з 30 на 31 березня стався напад на них, їх били, у нас є докази звірячого побиття пікетувальників, і це ніяк не відобразив канал. Що ми хочемо довести своєю акцію? Зараз відбувається реванш, промосковські сили стають все сміливішими і нахабнішими. Дійсно відбувається концентрація телеканалів в руках кума Путіна, а отже в руках ФСБ. На жаль, держава, як завжди, на це не реагує. А ми хочемо, щоб вона реагували. І наше послання перш за все державі. Коли ми пікетуємо державні органи цього ніхто не помічає, а коли ми пікетуємо телеканал, то це помічають усі, і ось уже є розгляд в комітеті свободи слова. Ціль нами вибрана правильно. Бо ЗМІ – це зброя, це пропаганда», – сказав пан Корчинський.

Виконувач обов’язків начальника слідчого управління нацполіції м. Києва Едуард Соловйов повідомив, що за всіма викликами, які були за адресою телеканалу є матеріали, які внесені до єдиного обліку (журналу) і були відповідні реагування. «Можливо, десь затримка була, але зрозумійте, це центральна частина міста, і викликів відбувається велика кількість. Але патрульні поліцейські і слідчі групи виїжджають. Я особисто перевірив, всі виклики зареєстровані і по них проводяться ретельні перевірки. Відкрито провадження за ч. 1 ст. 171 ККУ про перешкоджання журналістській діяльності. Також була заява від народного депутата Купрія», – сказав він.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар попросила представника правоохоронних органів не зволікати з розслідуванням справи про перешкоджання журналістській діяльності і швидше опитати свідків.

Юрист і ведучий телеканалу ZIK Олексій Шевчук попросив народних депутатів поставити цю справу на контроль і рішенням Комітету звернутися до правоохоронних органів і повідомити їх, що справа буде на контролі у Комітеті свободи слова.

Пані Сюмар зазначила, що ЗМІ в Україні мають працювати в рамках закону, без перешкоджань журналістській діяльності. «З моєї точки зору будь-які силові дії, залякування і тиск відносно ЗМІ в Україні категорично неприпустимі», – сказала вона, додавши, що прохання генпродюсера надати їй охорону має бути розглянуто негайно.

Член Комітету Юрій Павленко поцікавився в Дмитра Корчинського, коли вони закінчать блокування телеканалу і якого результату хочуть досягти. У відповідь пан Корчинський заявив: «Ми хочемо, щоб канал не купив Медведчук. Ще мене хвилює, що факт побиття пікетувальників зам’яли. Ми дякуємо, що Комітет розглянув це питання, але якби ще пані Наталя сказала в ефірі щось на зразок: Смерть Путіну”». Генеральна продюсерка ZIKу вигукнула, що найбільш антиросійського журналіста, ніж вона, мабуть, у країні немає. «Я в списку ФСБ і нев’їзна до Росії!», – сказала пані Влащенко. У відповідь Корчинський припустив, що тоді їй не важко буде сказати про «смерть Путіну». Він додав, що в разі чого представники «Братства» прийдуть і до неї додому.

Вікторія Сюмар запропонувала проголосувати за те, щоб взяти цю справу на контроль і звернутися до правоохоронних органів з проханням не зволікати з розслідуванням. Рішення ухвалене одноголосно.

Нагадаємо, 27 березня громадська організація «Національні дружини» повідомила, що бере на себе зобов’язання щодо безпеки телеканалу ZIK. На каналі повідомили, що кілька чоловік з «Національних дружин» уже приступили до охорони телеканалу на громадських засадах.

Наступного дня, 28 березня, партія «Братство» Дмитра Корчинського розпочала пікетування будівлі телеканалу ZIK у зв'язку з нібито можливими продажем каналу Віктору Медведучуку та зміною інформаційної політики. На каналі спростували чутки про продаж і розцінили пікет під телеканалом як тиск на незалежне ЗМІ.

30 березня «Національні дружини» вирішили подвоїти охорону каналу ZIK.

У ніч на 1 квітня на наметове містечко блокадників каналу було здійснено напад. Телеканал ZIK звинуватив владу в провокації стосовно пікетувальників.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY