detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.04.2018 11:09
Поліція закрила кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістам «Аверсу» співробітниками ТОВ «Цунамі»
Поліція закрила кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістам «Аверсу» співробітниками ТОВ «Цунамі»
Слідчі дійшли висновку, що кримінальне провадження підлягає закриттю за відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.171 ККУ.

Про це йдеться у постанові про закриття кримінального провадження Рожищенського відділення поліції Ківерцівського відділу поліції ГУНП у Волинській області.

У ході проведеного досудового розслідування допитано потерпілих журналістів, а також двох свідків, які, по суті, підтвердили свідчення потерпілих, однак зазначили, що журналісти зайшли на територію ТОВ «Цунамі» без будь-яких розпізнавальних знаків щодо їх приналежності до ЗМІ та телеканалу «Аверс», не пред’явивши своїх журналістських посвідчень, зазначається в постанові. Було також встановлено, що їх посвідчення працівників ДП ТРК «Аверс» на момент проведення зйомки були недійсними, оскільки термін їх дії закінчився 31 грудня 2017 року.

Допитані співробітники ТОВ «Цунамі» розповіли слідчим, що дві невідомі їм особи, перебуваючи на території підприємства, без наданого дозволу проводили відеозйомку, що могло негативно вплинути на репутацію та розголошення комерційної таємниці, щодо чого їм було зроблено зауваження.

«Поняття «журналіст» міститься в п.1 ст.1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», і ця категорія визначається так – штатний або позаштатний працівник телерадіоорганізації, який професійно збирає, одержує, створює і готує інформацію для розповсюдження. Але і для журналістів існують обмеження щодо збирання інформації, зокрема це стосується конфіденційної, службової та таємної інформації… Водночас кожен має право на захист приватної власності, адже воно захищається ст.41 Конституції України, - йдеться в документі. - Журналіст у своїй діяльності може використовувати лише законні способи отримання інформації, бо зйомки прихованою камерою, записи прихованим диктофоном тощо є спеціальними заходами, які мають право використовувати лише спеціально уповноважені на те органи і лише за наявності рішення суду».

Не утворюють складу цього злочину дії, які, хоча фактично й перешкодили журналістові в його діяльності, але були вчинені на законних підставах, позаяк журналістові було висловлено позицію щодо заборони проведення відеозйомки, резюмується в постанові. Там також зазначається, що вартість пошкодженого майна (кріплення надкамерного мікрофона до відеокамери марки Panasonic та флеш-карти – ред.) є недостатньою для кваліфікації діяння за ст.194 ККУ, адже «шкода, завдана ДП ТРК «Аверс» внаслідок пошкодження майна, була незначною».

Як повідомляв «Детектор медіа», 28 лютого телеканал «Аверс» заявив про перешкоджання та напад невідомих чоловіків на знімальну групу каналу на території ТзОВ «Цунамі» у місті Рожище Волинської області. 

За інформацією каналу, озброєні чоловіки напали на знімальну групу під час проведення відеозйомки в рамках журналістського розслідування про нелегальну вирубку дуба.

Представники ТОВ «Цунамі» своєю чергою написали до Рожищенського відділення поліції ГУНП у Волинській області заяву про «вчинення групою осіб діянь, що містять ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.162, ч.1 ст. 231, ч.1 ст. 293 ККУ». У заяві йдеться про те, що «група у складі чотирьох осіб» без відома та волі власників проникли на приватну територію, здійснили відео- та фотозйомку приватного володіння, збирання відомостей, що становлять комерційну таємницю, грубе порушення громадського порядку, перешкоджання роботі підприємства.

Представники підприємства також скаржилися на «бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні даних до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення» до Рожищенського районного суду Волинської області. Під час розгляду скарги слідчий пояснив суду, що дані внесені не були тому, що 26 лютого вже було зареєстровано кримінальне провадження про побиття журналістів. Однак суд виніс ухвалу, якою задовільнив скаргу ТОВ «Цунамі». (Скан-копії відповідних документів є в розпорядженні «Детектора медіа» - ред.)

У понеділок, 5 березня, було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.162 ("Незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку"). Органом досудового розслідування визначено Рожищенське відділення поліції ГУНП у Волинській області.  

«Цунамі» також поскаржилися на журналістів до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, представникові Нацради у Волинській області і директорці ТРК «Аверс», вимагаючи спростування даних, поширених у прайм-таймі телепрограми «Новини на часі», на сайті «Волинські новини» та в Youtube, які «не відповідають дійсності і зачіпають ділову репутацію» заявників.

Тобто, можливо, ця історія матиме продовження. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY