detector.media
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
22.03.2018 00:29
Колектив Kyiv Post ще не знайомий з новим власником
Колектив Kyiv Post ще не знайомий з новим власником
Колектив англомовної української газети Kyiv Post поки що не мав зустрічі та розмови з новим власником – одеським бізнесменом сирійського походження Аднаном Ківаном.

Про це в коментарі «Детектору медіа» повідомила заступниця головного редактора Kyiv Post Ольга Руденко.

«Ми дізналися про продаж сьогодні (21 березня. – ДМ) від Захура і поки що нічого не знаємо про нового власника», – розповіла пані Руденко про те, як колективу Kyiv Post повідомили про зміну власника. У редакції Kyiv Post сьогодні працює понад 40 осіб, включно з комерційним відділом. Головний редактор – Браян Боннер.

На запитання, чи є в редакції якісь підстави вважати, що новий власник може втручатися в редакційну політику видання, пані Руденко відповіла: «У нас немає конкретної інформації про нього, крім його загального бекграунду та відгуків людей, які з ним працювали. Звісно, враховуючи загальний стан свободи слова в Україні, на нового власника ми будемо дивитися дуже уважно. Редакційна незалежність – основоположний принцип Kyiv Post. Без неї це видання не може існувати – іншим його просто не приймуть читачі».

Ольга Руденко уточнила, що в редакції не було ніякої угоди з попереднім власником – Мохаммадом Захуром – про невтручання в редакційну політику: «Такого документа не було, але це був установлений порядок. Захур не втручався в редакційну політику. Він намагався зробити це одного разу, коли навесні 2011 року попросив зняти інтерв’ю тодішнього міністра аграрної політики. Це завершилося страйком усієї редакції, після якого було встановлено загальне розуміння: власник не втручається в роботу редакції. Це працювало».

З новим власником поки ніякої угоди теж не підписано. «І ми не знаємо, чи буде – ми ще з ним не зустрічалися і не говорили. Все, що ми знаємо про його наміри наразі, ми знаємо зі слів продавця, Захура. Він каже, що новий власник збирається зберегти незалежність редакції», – сказала пані Руденко.

У статті про зміну власника газета Kyiv Post цитує враження Мохаммада Захура від Аднана Ківана, що той симпатизує Юлії Тимошенко, однак це не означає, що він близький до неї. Також Kyiv Post із посиланням на анонімне джерело пише, що Аднан Ківан фінансував Михеїла Саакашвілі, коли той очолював Одеську обласну державну адміністрацію у 2015-2016 роках.

Джерело «Детектора медіа» з Одеси описує Аднана Ківана як проукраїнського бізнесмена. Він один з найбільших одеських забудовників і нині має бізнес-конфлікт з мером Одеси Геннадієм Трухановим. За даними джерела, Аднан Ківан мав контакти з людьми з оточення Юлії Тимошенко.

Аднан Ківан уже володіє одеським 7-м каналом (дві юридичні особи — ТОВ «Ріак-інформ» і ТОВ «ТРК “Арт”»). За даними пана Захура, пан Ківан хоче розвивати свій медіабізнес та будує телевізійну студію в Києві.

Нагадаємо, 21 березня стало відомо, що український бізнесмен пакистанського походження Мохаммад Захур вирішив продати англомовну газету Kyiv Post одеському бізнесмену сирійського походження Аднану Ківану. Зі слів пана Захура, угода буде завершена до 1 квітня, її сума перевищує $ 3,5 млн.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY