detector.media
19.03.2018 17:26
Amnesty International вимагає від української влади визнати існування «таємних тюрем» СБУ
Amnesty International вимагає від української влади визнати існування «таємних тюрем» СБУ
Керівництво СБУ продовжує заперечувати свою причетність до таємних затримань цивільних осіб, незважаючи на велику кількість доказів, зібраних Human Rights Watch, Amnesty International та іншими організаціями.

Влада України має визнати факти незаконних затримань людей та існування «таємних тюрем» СБУ. Про це йдеться у заяві організації Amnesty International.

«Замість того, щоб належним чином відреагувати на зловживання, українська влада заперечує факти, відмовляє жертвам у встановленні справедливості та перешкоджає ефективному та ретельному розслідуванню серйозних порушень прав людини. Влада має не покривати злочини, а визначити та притягти до відповідальності причетних до них осіб», - коментує Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Зазначається, що щонайменше п’ятеро людей, яких у 2015 та 2016 роках незаконно утримували під вартою у таємних місцях несвободи, контрольованих Службою безпеки України, подали скарги проти влади за фактами насильницького зникнення, тортур та інших видів жорстокого поводження, які СБУ використовувало для отримання примусових зізнань та подальшого незаконного позбавлення волі.

27 березня 2018 року апеляційний суд має винести рішення щодо однієї з цих скарг, яка була відхилена.

У липні 2016 року Human Rights Watch та Amnesty International оприлюднили доповідь «Тебе не існує», яка містила свідчення про дев’ять випадків свавільного затримання та тривалого утримання в неволі цивільних осіб представниками української влади, серед яких були і свідчення про насильницькі зникнення. 

Невдовзі після виходу доповіді та після того, як представники обох організацій зустрілися з українськими посадовими особами, Управління Служби безпеки України в Харківській області звільнило 13 людей, про чиє утримання було відомо Human Rights Watch та Amnesty International. До кінця 2016 року управління СБУ в Харківській області звільнило ще трьох людей, про яких йшлося у доповіді, та двох інших чоловіків.

Керівництво СБУ досі не визнало факти затримання та звільнення цих людей, та продовжує заперечувати свою причетність до таємних затримань цивільних осіб загалом, незважаючи на велику кількість доказів, зібраних Human Rights Watch, Amnesty International та іншими організаціями.

Нагадаємо, 15 березня 2018 року вийшло журналістське розслідування телекомпанії «Громадське ТБ», яке задокументувало інформацію про таємне утримання п’ятьох людей у приміщенні СБУ в Харкові. Журналісти опитали затриманих, а також керівництво СБУ в Харкові та Києві.

Розслідування «Громадське ТБ» базувалося на інформації, поданій у доповіді Human Rights Watch та Amnesty International. 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак 18 березня заявив журналістам, що не бачив фільм-розслідування щодо «таємних тюрем СБУ», але заперечує факт їхнього існування. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY