detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.03.2018 12:36
Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року
Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року
15 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до проекту Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, підготовленого робочою групою при Держспецзв’язку та схваленого Нацрадою 18 січня.

У проекті плану змінено строки поетапного вимкнення аналогового ТБ, зокрема початок вимкнення перенесено з березня на серпень 2018 року. А також додано перелік заходів, які мають передувати реалізації поетапного вимкнення.

Згідно з проектом, поетапне вимкнення аналогового ТБ відбуватиметься в три етапи:

  1. У серпні 2018 року планують вимкнути аналогове мовлення в першій пілотній області, яку має визначити Міжвідомча група при уряді (раніше планувалося цей етап реалізувати в березні 2018 року).
  2. У січні 2019 року планують вимкнути аналогове мовлення всіх телеканалів, крім «UA: Першого» та місцевих аналогових телеканалів, по всій країні, за винятком населених пунктів, де його не вимикатимуть в інтересах нацбезпеки (зона АТО і прикордонна зона на півночі країни), а також за винятком 47 населених пунктів, у яких буде добудовано мережу першого мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд» (раніше планувалося цей етап реалізувати в червні 2018 року).
  3. У травні 2019 року планують остаточно вимкнути аналогове мовлення по всій країні (раніше планувалося цей етап реалізувати в січні-червні 2019 року).

Також у проекті плану додано перелік із чотирьох заходів, які мають передувати реалізації поетапного вимкнення:

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко пояснив, що попередній проект плану був розроблений ще в листопаді 2017 року і схвалений робочою групою при Держспецзв’язку30 листопада, а Нацрадою – 22 січня. Реалізація плану мала розпочатися ще в грудні 2017 року. Але етапи не виконувалися з різних причин, головна з яких – що план так і не був затверджений рішенням Кабінету Міністрів. Тому план потребував оновлення.

Оновлений проект плану Нацрада скерує до адміністрації Держспецзв’язку для підготовки відповідного проекту рішення Кабміну, який і затвердить план.

Ознайомитися з оновленим проектом плану можна тут.

Нагадаємо, що у 2017 році уряд переніс кінцеву дату вимкнення аналогового телебачення з 30 червня 2017 року на 30 березня 2018 року. Хоча спершу планувалося перенесення на рік – на 30 червня 2018 року. З проекту плану стає очевидним, що ніякого вимкнення аналогового ТБ 30 березня 2018 року не відбудеться.

Проти вимкнення аналогового телебачення у 2017 році виступали медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп». Вони, зокрема, добиваються, щоб один з мультиплексів «Зеонбуду» мав більше покриття. Для цього потрібно встановити від 70 до 170 додаткових передавачів, повідомляв виконавчий директор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук.

Пілотну область, з якої розпочнеться вимкнення аналогового ТБ, має визначити уряд. Нагадаємо, що Нацрада запропонувала п’ять варіантів: Волинська, Одеська, Кіровоградська, Житомирська та Київська.

Нагадаємо, що безстрокове продовження аналогового мовлення в певних населених пунктах в інтересах національної безпеки стало можливим після набуття чинності 11 лютого 2018 року нового закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY