detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.03.2018 09:57
Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік
Комітет свободи слова рекомендував парламенту затвердити звіт Нацради за 2017 рік
14 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2017 рік, взяв його до відома і рекомендував парламенту його затвердити.

Звіт представив голова Нацради Юрій Артеменко. Він розповів про основні напрями в діяльності регулятора: захист інформаційного простору, розвиток мереж мовлення в зоні АТО і на окупований Крим, розвиток мовлення комунальних радіостанцій (так зване «мовлення громад» у розумінні Нацради), контроль за дотриманням мовних квот і національного продукту, нагляд за діяльністю ліцензіатів (загальна сума штрафів для порушників сягнула 3,5 млн грн, з них сплачено близько 70%, решта оскаржується в суді), співпраця з індустрією та громадськістю, становлення суспільного мовлення (Нацрада підтримує позицію щодо необхідності належного фінансування суспільного мовника), міжнародна співпраця, модернізація веб-порталу Нацради та моніторингового центру.

Юрій Артеменко також окреслив проблеми, з якими зіштовхнувся регулятор, і висловив до комітету побажання допомогти їх вирішити. Це проблеми з «чорними списками» і визначенням копродукції, боротьба з фейками, ведення передач політиками, проблеми з прозорістю медіавласності та саморегуляцією галузі, з переходом до цифрового мовлення. Нацрада з нетерпінням очікує на ухвалення закону про аудіовізуальні послуги, резюмував голова Нацради.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар назвала цей склад Нацради найбільш професійним. «Ще жоден склад не робив стільки для захисту інформаційного простору та наведення ладу в інформаційній сфері», – сказала вона. Водночас пані Сюмар розкритикувала публічну заяву Нацради з вимогами до депутатів і попросила «проговорювати» ці питання з нею та комітетом особисто.

Члени комітету одноголосно підтримали пропозицію Вікторії Сюмар взяти звіт регуляторного органу до відома та рекомендувати Верховній Раді його затвердити. Водночас вони висловили сумнів у тому, що парламент розглядатиме це питання (минулого року Рада так і не розглянула звіту Нацради).

Нагадаємо, Нацрада затвердила свій звіт за 2017 рік на засіданні 25 січня та подала його до 1 лютого на розгляд президенту і Верховній Раді. Завантажити звіт Нацради можна тут (.pdf, 16,4 Mb).

Відповідно до закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» Нацрада щорічно готує звіт про свою діяльність, оприлюднює його до 1 лютого наступного за звітним року та надсилає до Верховної Ради і Президента України. За результатами розгляду звіту і Верховна Рада, і Президент України можуть прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності члена (членів) Нацради, призначених за їхніми квотами, і достроково припинити повноваження члена (членів Нацради).

Нагадаємо, що звіт за 2016 рік Нацрада затвердила 24 січня 2017 року. 22 лютого 2017 року парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звіт Нацради і рекомендував Верховній Раді взяти його до відома. Але в парламенті звіт так і не заслуховували. Інформації про схвалення чи несхвалення звіту Нацради за 2016 рік Президентом України в публічному просторі не було.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY