detector.media
14.03.2018 10:22
Азербайджанський журналіст просить міжнародну спільноту допомогти йому виїхати з України
Азербайджанський журналіст просить міжнародну спільноту допомогти йому виїхати з України
Азербайджанський опозиційний журналіст Фікрет Гусейнлі звернувся до міжнародного співтовариства, США, Євросоюзу та Королівства Нідерландів з проханням допомогти йому залишити Україну.

Про це Фікрет Гусейнлі написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Громадське радіо. 

«Якщо в найближчому майбутньому мене вб’ють, викрадуть або екстрадують до Азербайджану, вся відповідальність лежатиме на українській владі. В Азербайджані на мене чекає тривалий термін ув'язнення або смерть; якщо українська прокуратура хоче мене видати і вбити, вони повинні це сказати чітко. Я хотів би звернутися до міжнародного співтовариства, Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу та Королівства Нідерландів. Зробіть все можливе, щоб допомогти мені в моєму прагненні залишити Україну вільною людиною, перш ніж буде пізно», — написав журналіст.

В ефірі Громадського радіо юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дмитро Мазурок сказав, що, за даними посольства Королівства Нідерландів, після проведення перевірки було встановлено, що Фікрет Гусейнлі вже не в розшуку. Однак офіційного підтвердження від влади України у них немає. Тому вони рекомендували адвокатам перевірити цю інформацію і звернутися до українського бюро Інтерполу.

Як повідомляв «Детектор медіа», 9 березня «Комітет захисту журналістів» (CPJ) закликав українську владу повернути азербайджанському опозиційному журналісту Фікрету Гусейнлі документи для виїзду за кордон і дозволити йому виїхати з України.

«Ми закликаємо українську владу негайно повернути проїзні документи Фікрету Гусейнову і дозволити йому виїхати з України. Київ не повинен бути співучасником переслідування критиків влади з боку Азербайджану. Ми також закликаємо українську поліцію розслідувати напад на Гусейнова, який відбувся 5 березня», – заявила координатор програм CPJ для Європи і Центральної Азії Ніна Огнянова.

Як писав «Детектор медіа», азербайджанський опозиційний журналіст Фікрет Гусейнлі заявив, що 5 березня його намагались викрасти у Києві з орендованої квартири. Сам журналіст вважає, що його хотіли затримати і екстрадувати до Азербайджану. Йому вдалося втекти, вистрибнувши з вікна, при цьому він поранив руку.

Нагадаємо, 14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі, який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Згодом у Держприкордонслужбі підтвердили інформацію про затримання журналіста і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Фікрет Гусейов залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Як повідомляють колеги журналіста, Фікрет Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY