detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
06.03.2018 13:40
СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)
СТБ виграв у Нацради суд щодо 1,6 млн грн штрафу (ДОПОВНЕНО)
6 березня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов телеканалу СТБ проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та скасував рішення Нацради про накладення штрафу на СТБ в розмірі 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за показ програм або їх відеосюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків.

Суддя Павло Григорович задовольнив позов телеканалу СТБ в повному обсязі: суд постановив визнати протиправними та скасувати рішення Нацради від 9 березня 2017 року № 324 про застосування щодо телеканалу СТБ санкції штрафу в розмірі 10% ліцензійного збору (1 млн 654 тис. 688 грн) та розпорядження Нацради від 20 березня 2017 року №17/497 про стягнення штрафу.

Суд відхилив клопотання Нацради про призначення повторної судово-психологічної експертизи контенту телеканалу СТБ, вважаючи достатніми наявні в матеріалах справи два висновки судово-психологічної експертизи – Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС (експертиза проводилася за запитом телеканалу СТБ ще до розгляду справу в суді) та Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції (експертиза проводилася за рішенням суду). Обидва судових експерти не знайшли в контенті телеканалу СТБ шкоди фізичному, психічному, моральному, розумовому, інтелектуальному чи духовному розвитку дітей.

Також суд відхилив клопотання Нацради про виклик до суду судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції. Представниця Нацради в суді Ганна Чумаченко хотіла поставити експерту уточнюючі запитання:

Однак суддя погодився з доводами каналу СТБ, що експерт пояснив усе це у своєму висновку.

Повний текст судового рішення буде виготовлений протягом 10 днів. Сторони можуть його оскаржити в апеляційній інстанції в передбаченому законодавством порядку.

Директор юридичного департаменту телеканалу СТБ Марина Корнієнко в коментарі «Детектору медіа» сказала: «Ми вважаємо, що суд, дослідивши матеріали справи і висновок судової експертизи та експертне дослідження судового експерту, виніс правильне рішення. Судовий експерт не вважає, що у наданому на експертизу контенті матеріали можуть потенційно зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва».

Марина Корнієнко також поінформувала про перебіг інших судових процесів між СТБ і Нацрадою. Зокрема, 27 лютого Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив СТБ у скасуванні рішення Нацради про призначення позапланової перевірки (її результатом стало рішення про штраф). Канал СТБ планує оскаржувати це рішення в апеляційному порядку. У справі з оскарження каналом СТБ попередження Нацради суд 24 квітня 2017 року призначив судову експертизу, і сторони досі очікують на її висновки. У справі за позовом Нацради до СТБ про стягнення штрафу сторони очікують на судове рішення.

«Детектор медіа» очікує на коментарі членів Нацради щодо рішення суду.

Нагадаємо, рік тому, 9 березня 2017 року, Нацрада оштрафувала телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – трансляцію програм та передач або їх відеосюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків. Раніше за це ж порушення телеканал СТБ отримав попередження 28 липня 2016 року після позапланової перевірки.

Нацрада спиралася, в тому числі, на висновок Незалежної медійної ради, що показ на СТБ окремих випусків передач «Один за всіх», «Битва екстрасенсів» та «Хата на тата», а також анонсів передач «МастерШеф» та «Один за всіх» порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дітей, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00. Також Нацрада підкріпила свою позицію рішенням Громадської ради при Нацраді, експертними висновками Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології та листом Жіночого консорціуму України – усі вони тією чи іншою мірою стверджували, що контент каналу СТБ може завдати шкоди дітям.

СТБ не сплатив штрафу та оскаржив у суді і попередження, і штраф. В обох випадках суд призначив судову експертизу та до отримання її результатів зупинив провадження у справі.

У січні 2018 року в справі про штраф надійшов висновок судового експерта. Нацрада подала до суду клопотання про призначення нової судової експертизи контенту СТБ, оскільки виявила в судового експерта конфлікт інтересів.

Тим часом інше судове провадження про попередження досі призупинено, оскільки ще не надійшов висновок судової експертизи.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY