detector.media
Марія Ряпулова
01.03.2018 17:56
ВВС вперше запустила прямоефірну програму новин українською мовою
ВВС вперше запустила прямоефірну програму новин українською мовою
Вчора, 28 лютого, в студії «Громадського телебачення» в Києві та штаб-квартирі британського суспільного мовника BBC у Лондоні відбувся урочистий запуск програми новин українською мовою «ВВС News Україна», яка відтепер виходитиме в ефір з понеділка по п’ятницю, о 22:00.

Вперше випуск вийшов на «Громадському» ще 26 лютого, але урочистості призначили за кілька днів: в рамках офіційного запуску студія в Києві вийшла на зв'язок із штаб-квартирою ВВС в Лондоні.

Включення розпочав директор BBC World Service Group Джеймі Енгус, який наголосив на важливості розвитку нових телевізійних проектів у рамках розширення Всесвітньої служби BBC і привітав співпрацю з новим партнером.

Головний редактор «ВВС News Україна» Ніна Кур'ята зазначила, що редакція «ВВС News Україна» вперше запустила власну прямоефірну новинну телепрограму: «Все, що робить “BBC News Україна”, можна побачити на нашому сайті, на сторінках у соцмережах. Також у нас є досвід співпраці з телеканалом ICTV, куди наші журналісти включаються в програму новин. Однак ми ніколи раніше не робили власної телевізійної програми новин у прямому ефірі. Ми дуже раді, що ця програма буде доступною не тільки на сайті bbc.ua та YouTube-каналі “BBC News Україна”, а й у прямому ефірі “Громадського”. Ми сподіваємося, що це дасть змогу нашим аудиторіям побачити найкращі зразки журналістики ВВС».

Запуск телепрограми ВВС News українською є частиною глобального розширення Всесвітньої служби ВВС у Європі, Африці та Азії, на яке британський уряд виділив грант у 291 млн фунтів.

Із початком співпраці обидва медіа привітала Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, заступниця посла Великої Британії в Україні Хелен Фейзі та редактор Європейського регіону Всесвітньої служби ВВС Артем Лісс.

Голова ГО «Громадське ТБ» Наталя Гуменюк розповіла «Детектору медіа», що «Громадське» співпрацює з багатьма іноземними мовниками та продакшенами, показуючи в ефірі їхній контент або навпаки – виробляючи контент для зарубіжних партнерів.

«Ми, наприклад, працюємо в різних форматах з Радіо Свобода, – розповіла пані Гуменюк. – Ми як продакшн виробляємо програму Бізнес-план, яку показує телеканал Current Time і показуємо ми. Ще над декількома проектами ми тільки починаємо працювати. З BBC – це новий, більш глибокий рівень співпраці. Nакож працюємо з незалежними каналами. Наприклад, з OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting ) – проектом розслідувальної журналістики. З ними ми робили, наприклад, фільм про вбивство Павла Шеремета. Є й інші види співпраці, як-то наш проект, який стосувався розслідування The Panama papers – він публікувався в закордонних медіа. Можливо, про це не так знає українська аудиторія, але російськомовне іномовлення “Громадського” співпрацює з мережею семи партнерів пострадянського простору. Це білоруське “Єврорадіо”, The Guardian Молдови, Maidan TV. Ми і використовуємо їхній контент, і регулярно на щоденній основі віддаємо їм найкраще, що ми робимо, з України і не тільки України. Також ми періодично співпрацюємо з різними аналітичними інституціями. Це не щоденні випуски новин, але це дуже продуктивна співпраця».

Нагадаємо, новини «ВВС News Україна» виходять українською мовою наживо зі студії BBC в Лондоні та висвітлюють українські й міжнародні події. Програму транслює у своєму ефірі український телеканал «Громадське».

Редактор Європейського регіону Всесвітньої служби ВВСАртем Лісс, BBC, і голова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк

Вікторія Марченко, USAID, і заступниця посла Великої Британії в Україні Хелен Фейзі

Голова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк

Головна редакторка Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова (в центрі)

Фото: Андрій Шматов

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY