detector.media
01.03.2018 12:47
Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі
Рада не змогла ухвалити за основу законопроект, що забороняє російську мову у зовнішній рекламі
Парламентарії розглянули три законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами, в тому числі рекомендований Комітетом з питань свободи слова (№2702-д), і всі три відхилили, не спромігшись навіть повернути їх на доопрацювання.

Верховна Рада не змогла ухвалити за основу проект закону №2702-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами», рекомендований до ухвалення Комітетом ВР з питань свободи слова та інформаційної політики. На підтримку цього законопроекту висловилися 176 депутатів.

Така ж доля спіткала ще два законопроекти щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами - №2702 і №2702-1. За них проголосували відповідно 161 і 157 народних обранців. Голова ВР Андрій Парубій наполегливо виносив це питання на голосування, однак жодна з його пропозицій не набрала необхідного мінімуму голосів: за те, щоб повернути всі три законопроекти в Комітет для підготовки до повторного першого читання, проголосували спочатку 214, а вдруге – 214 нардепів, за повернення суб’єктам законодавчої ініціативи – 218, а потім 201 депутат.     

Таким чином всі три варіанти законопроекту про зовнішню рекламу відхилені.

Голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар назвала це голосування «відверто лобістським» і заявила, що тим самим людьми, які мають прямі інтереси у сфері зовнішньої реклами, була знівельована багаторічна робота багатьох експертів.

Як повідомляв «Детектор медіа», Комітет свободи слова на засіданні, яке відбулося 8 листопада 2017 року, вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти в першому читанні за основу проект закону №2702-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами», внесений членами Комітету свободи слова на заміну відхиленим двом законопроектам про зовнішню рекламу.

Нагадаємо, Комітет свободи слова відхилив чинний законопроект №2702щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами і вирішив розробити свій. Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмарзазначила, що навколо існуючих проектів (№2702 та альтернативного №2702-1) довго тривають дискусії, і члени профільного Комітету дійшли висновку, що їм потрібно самим розробити новий проект про зовнішню рекламу, і в Мінекономрозвитку з ними погодилися. Вона запропонувала переглянути рішення Комітету щодо попередньо схваленого проекту №2702 і відхилити його.

При Комітеті працювала робоча група, до якої входили автори законопроектів 2702 та 2702-1, члени Комітету свободи слова, представники галузі тощо. Представники галузі неодноразово зазначали, що хочуть впорядкування на законодавчому рівні прозорих і чітких процедурних питань.

Детальніше про законопроект №2702-д можна прочитати тут.  

Фото: НВ Бизнес

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY