detector.media
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
01.03.2018 11:00
Холодний мальдівський душ для Порошенка
Холодний мальдівський душ для Порошенка

Я був трохи в шоці від того, як Президент Петро Порошенко на своїй прес-конференції, що відбулася в середу, відповів на запитання про участь кума Путіна Віктора Медведчука в мінському процесі. Він сказав, що той виявився найефективнішім в обмінній групі, учасником якої він є. Наголосив, що він готовий залучати до цього процесу кого завгодно, аби витягти наших хлопців з полону.

Відомо, що Медведчук відверто ненависна фігура серед великої частини нашого суспільства. Тому подібна відвертість навряд чи додасть Порошенку популярності серед патріотів і любителів зради. Але не схоже було, що він відповідав на це питання помилково. Тримався достатньо твердо й навів залізне обґрунтування: він готовий із ким завгодно співпрацювати, аби витягти з полону наших хлопців. Це може викликати незгоду. Але при тому не можна не зазначити, що Президент має чітку позицію з цього питання і не боїться її озвучувати.

Очікувано його запитували про поїздку на Мальдіви. Він заявив, що перетинав кордон за українським паспортом і згідно з чинним законодавством. Як відомо, раніше ширилася припущення про те, що він вилетів за паспортом на чуже ім’я.

Запитували про Саакашвілі, про Роттердам+, розслідування по вбитому Павлу Шеремету, про олігархів, яких він обіцяв усунути від влади, про антикорупційний суд. Пройшлися по всіх слизьких моментах. Хіба що липецькою фабрикою не поцікавилися.

Зрозуміло, що прес-конференції політиків не ті заходи, де можна дотискувати додатковими запитаннями, якщо відповідь викликає сумнів або журналісту здалося, що політик уникає відповіді на запитання. Тому навряд чи ось просто так у залі можна було перевірити сказане Президентом, якщо відповідь виглядала в чиїхось очах сумнівною. Однак Порошенко впевнено відповідав на запитання.

Оця впевненість — двосічний меч. З одного боку, впевненій людині хочеться вірити. Вона викликає повагу. З іншого боку, якщо потім виявляється якась неправда або неточність у словах, її неодмінно викриють і розчарування буде неабияким. Отож, лишається почекати, чи будуть подальші викриття.

Принагідно зазначу, що перед тим відбувся спільний брифінг голови Верховної Ради Андрія Парубія і глави Кабінету міністрів Володимира Гройсмана. Там не прозвучало жодного запитання, яке можна було б назвати слизьким. Звісно, недовгий брифінг не можна порівнювати з двогодинною прес-конференцією. Але ну хоч би одне питання таке, яке би змусило політиків почуватися незручно. Таких не було.

Після прес-конференції Порошенка в мене виникли питання до колег. Звісно, дуже цікаво почути оцінку глави держави резонансних подій, які викликали гучний відгуку суспільстві. Але не тільки ними живе суспільство.

У нас новий голова Конституційного суду. Що тепер? Чи далі він буде обслуговувати владу, як це було раніше? У нас економіка почала зростати — це закономірність чи випадковість? У нас ухвалили кілька законів, які називають реформаторськими, зокрема, про медичну реформу.

Навколо цих питань вирують пристрасті не менші, ніж навколо того ж Саакашвілі. Про подібні речі майже не запитували. Хіба що про зміну системи виборів, новий склад ЦВК —  оце, здається, й усе.

Я би хотів отримати системні відповіді на ці запитання від глави держави. Але вони не прозвучали з вуст журналістів.

Фото: прес-служба Президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY