detector.media
25.02.2018 12:01
Стали відомі переможці Берлінського кінофестивалю-2018
Стали відомі переможці Берлінського кінофестивалю-2018
Головний приз Міжнародного Берлінського кінофестивалю отримала картина «Не чіпай мене» румунської режисерки Адіни Пінтиліе. Кращою режисурою визнано роботу Веса Андерсона у стрічці «Острів собак», а гран-прі журі дістався фільму «Обличчя» польської режисерки Малгожати Шумовської.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Фільм «Не чіпай мене»  є спільним проектом кінематографістів з Румунії, Німеччини, Чехії, Болгарії і Франції. Режисеркою виступила румунка Адіна Пінтиліе, яка живе за кордоном і знімає на англійській мові. Вибір журі став абсолютним сюрпризом для критиків і журналістів, які спочатку сприйняли стрічку як надзвичайно сміливий експеримент. Візуальне супроводження фільму побудовано з напівоголених тіл акторів, в тому числі з обмеженими фізичними можливостями. Сюжет стрічки розповідає про 50-річну жінку, яка не виносить чужих дотиків, але бореться з цим і наважується на спеціальний вид терапії.

Гран-прі журі фестивалю, яке вважається другим по престижу призом, отримала стрічка «Обличчя» (Twarz) польської режисерки Малгожати Шумовської. У ній розповідається про молодого чоловіка, яка після нещасного випадку в буквальному сенсі втрачає обличчя. Хірургам вдалося провести операцію і пересадити йому нове, але після того, як він повертається в рідне місто з клініки, від нього відвертаються близькі.

«Срібний ведмідь» - приз Альфреда Бауера за відкриття нових горизонтів в кінематографі - дістався режисерові Марчело Мартинессі за фільм «Спадкоємиці» про історію двох жінок на ім'я, які живуть разом більше 30 років, стикаються з нестачею грошей, побутовими труднощами і намагаються знайти вихід.

Кращим актором став француз Антуан Байон, який зіграв наркозалежного юнака в драмі «Молитва» (La priere) режисера Седріка Кана. Нагороду за кращу жіночу роль отримала 68-річна Анна Брюн за фільм «Спадкоємиці» (Las herederas) Марчело Мартинессі.

Статуетки ведмедя за кращу режисуру удостоївся Вес Андерсон за роботу над мультфільмом «Острів собак» (Isle of Dogs). В в 2014 році Берлінале відкривала його стрічка «Готель "Гранд Будапешт"» (The Grand Budapest Hotel).

До останнього фаворитом фестивалю вважався фільм «Утойя» про теракт у Норвегії влітку 2011 року, коли  екстреміст Андерс Брейвік розстріляв молодіжний табір та обірвав 69 юних життів. Ця стрічка базується на розповідях свідків, знята одним кадром, без жодного спецефекту та музики.

Нагадаємо, на 68-му Берлінському міжнародному кінофестивалі відбулася світова прем'єра українського повнометражного фільму «Коли падають дерева» режисерки Марисі Нікітюк.

Фільм «Коли падають дерева» є дебютом української режисерки Марисі Нікітюк у повному метрі. 

У травні 2016 року сценарій стрічки отримав премію ScripTeast імені Кешльовського в Каннах. 

Фільм вироблено компанією «Директорія Кіно» (Україна) у копродукції з Message FIlm (Польща), Fokus In (Македонія) та Solar Media Entertainment (Україна) за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Польського кіноінституту та Македонського агентства кіно.

У широкий прокат в Україні фільм «Коли падають дерева» вийде 20 вересня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY