detector.media
23.02.2018 18:44
Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді
Омбудсмен вважає дискримінацією обшуки журналісток співробітниками поліції в Оболонському суді
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Головного управління Національної поліції щодо проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дискримінаційних дій через виявлене порушення прав жінок у Києві, вчинене працівниками поліції.

Про це йдеться на сайті омбудсмена.

Омбудсмен нагадує, що 21 лютого з метою вжиття заходів безпеки під час розгляду справи про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва правоохоронці проводили додатковий огляд жінок-відвідувачок, зокрема журналісток. Жінок зобов’язували знімати верхній одяг.

На п’ятому поверсі, де знаходився зал засідань № 15 та розглядалася вищеозначена справа, деяких жінок просили пройти зі співробітницями поліції в окрему кімнату, оголитися і продемонструвати відсутність написів на тілі. При цьому чоловіків-відвідувачів правоохоронці просили показувати лише речі та документи, зазначає Уповноважений із прав людини.

«Дії поліції в Оболонському районному суді м. Києва щодо особистого огляду винятково жінок з метою виявлення на їхньому тілі написів свідчать про необґрунтоване відмінне до них ставлення, приниження їхньої гідності, які призвели до дискримінації жінок за ознакою статі», - заявляє омбудсмен.

З огляду на це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини направила до Головного управління Національної поліції у Києві та Оболонського управління поліції Національної поліції у Києві звернення щодо проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дій, які принижують гідність жінок та є дискримінаційними за ознакою статі.

Також у листі висловлено прохання забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи зі співробітниками поліції щодо необхідності дотримання принципу недискримінації в своїй роботі.

Питання перебуває на контролі Уповноваженого з прав людини. 

Як повідомляв «Детектор медіа», у середу, 21 лютого, правоохоронці, які забезпечували порядок в Оболонському райсуді, запровадили додаткові заходи безпеки. Зокрема наполегливо просили жінок, які піднімалися на п’ятий поверх, де в залі засідань розглядалася справа про держзраду президента-утікача, пройти зі співробітницями поліції в окрему кімнату і продемонструвати відсутність на тілі «феменських» написів.

Про це зокрема розповіли на своїх сторінках у Facebook журналістка програми «Схеми» Валерія Єгошина та кореспондентка Радіо Свобода Ольга Комарова.

Співробітники Управління державної охорони своєї мети досягли, активістку Femen в Оболонському суді таки виявили і доправили до поліції, де провели з нею профілактичну бесіду.

У Національній поліції заходи у вигляді посиленого огляду жінок-відвідувачок Оболонського районного суду Києва назвали «вимушеними».

У четвер, 22 лютого, перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко від імені влади вибачилася за дії охоронців, які при вході до Оболонського районного суду столиці, де мав відбутися допит Президента Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича, просили жінок-журналісток розстебнути пальто, а декого - і зняти верхній одяг.

Пізніше Президент України Петро Порошенко назвав неприпустимими дії правоохоронців при вході до Оболонського районного суду столиці, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Інститут масової інформації вимагає вибачень від правоохоронців через приниження журналісток в Оболонському райсуді.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики ВР Вікторія Сюмар пообіцяла розглянути випадок із роздяганням журналісток при вході до Оболонського райсуду столиці, де мав відбутися допит Президента Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича, на засіданні Комітету - «з відповідною реакцією».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY