detector.media
22.02.2018 12:29
В Українській телевізійній асоціації занепокоєні, що провайдери виключатимуть із пакетів канали, які не закодуються на супутнику
В Українській телевізійній асоціації занепокоєні, що провайдери виключатимуть із пакетів канали, які не закодуються на супутнику
Членів Української телевізійної асоціації непокоять підтримані провайдерами домовленості медіа-груп стосовно кодування супутникових каналів, що поширюються й на тематичні телеканали супутникового мовлення, які не входять до жодної з цих медіа-груп.

Це питання обговорювалося на черговій зустрічі робочої групи при Українській телевізійній асоціації, координацію якої провадить член правління, керівник служби розвитку мережі телеканалу «112 Україна» Олег Шосталь, повідомили в прес-службі каналу «112 Україна».

Потреба обговорення цього питання зумовлена ситуацією, що склалася сьогодні на ринку, і домовленостями медіа-груп стосовно кодування власних супутникових каналів, йдеться в повідомленні, де також зазначається, що ініціативу підтримали найбільші провайдери програмної послуги.

«Прикметно, що домовленість поширюється не тільки на медіа-групи, а й на тематичні телеканали супутникового мовлення, які не входять до жодної з них, - наголошується в повідомленні. - Більше того, у разі відмови від кодування – провайдери вилучатимуть тематичні канали зі своєї програмної послуги. Такі домовленості викликають занепокоєння, оскільки обговорення цих питань відбувається без участі представників тематичних каналів, без урахування їхньої думки та інтересів, і в майбутньому може призвести до знищення ринку супутникового телебачення».   

Ще однією важливою проблемою, що істотно впливає на права та інтереси тематичних каналів, є пакетна дистрибуція, вважають учасники зустрічі. Медіа-групи залучають до власних пакетів програм телеканали, які не належать до їхніх груп, що поєднано з обов’язковою вимогою до провайдерів купувати всі програми та розміщувати їх  у найбільш доступному пакеті.

«З огляду на обмежений ресурс кабельної мережі провайдерів та вищезазначені вимоги медіа-груп, місця для ретрансляції українських тематичних каналів залишається все менше. Така дистрибуція з боку  медіа-груп може суттєво зашкодити розвитку ринку тематичних каналів», - підкреслюється в повідомленні.

Також на зустрічі обговорювалося питання переходу тематичних каналів на платну модель роботи (PayTV). Члени робочої групи дійшли спільної думки, що він має бути кінцевою метою їхньої колективної роботи, а цей процес повинен бути поступовим з урахуванням інтересів як мовників, так і провайдерів, і сформований на принципах прозорості та рівності всіх учасників процесу.

Важливим вважають у Асоціації і питання підтримки розвитку українських тематичних каналів на законодавчому рівні. В Асоціації мають намір сформувати відповідні пропозиції та пропагувати їх внесення у чинне законодавство. 

Окрім координатора Олега Шосталя, у заходах Української телевізійної асоціації беруть участь представники її членів Христина Хлапоніна, Сергій Снігур, Віра Єльчик, Олександр Гальвес, Олексій Корж, Олександр Півнюк, Ярослав Латко та Ярослав Єрохін.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2017 року виконавчий директор групи «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук в інтерв'ю «Детектору медіа» розповів, що між чотирма медіагрупами тривають перемовини про початок кодування супутникового сигналу своїх каналів у першому півріччі 2018 року.

У вересні директор з розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Олексій Куракін заявив, що кодування на супутнику є важливим кроком, але воно принесе більше турбот, ніж доходів – принаймні, на початку. А генеральний директор компанії «Торсат» (входить у Inter Media Group) Денис Васянович повідомив, що Inter Media Group ще мала сумніви відносно того, чи потрібно їй кодувати супутниковий сигнал.

На початку листопада чотири найбільші українські медіагрупи досягли згоди щодо кодування відкритих телеканалів на супутнику орієнтовно в травні 2018 року. Однак виявилося, що сумніви щодо кодування мають кілька членів Нацради. Від позиції Нацради залежить можливість переоформлення супутникових ліцензій телеканалів, які передбачають відкритий спосіб розповсюдження сигналу. Але, наприклад, у ліцензіях частини телеканалів уже прописаний кодований супутниковий сигнал.

Кодування є наріжним каменем у перемовинах медіагруп із кабельними провайдерами з приводу підвищення цін за контент. З 2017 року провайдери сплачують телеканалам роялті за ретрансляцію, і з 2018 року ціна зросла. У відповідь провайдери вимагають від телеканалів кодування на супутнику і в цифровому ефірі та вимкнення аналогового ефірного телебачення.

Для глядачів супутникового телебачення кодування означатиме, що вони більше не матимуть безкоштовного доступу на супутнику до контенту таких каналів, як, наприклад, «1+1», СТБ, «Україна» та інших. Тобто якщо вони й далі хотітимуть дивитися ці канали, то муситимуть або підписатися на одного із супутникових платних провайдерів (Viasat або Xtra TV), або обрати інший спосіб телеперегляду (безкоштовне ефірне телебачення, підписка на платне кабельне ТБ, IPTV або OTT).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY