detector.media
20.02.2018 13:30
У Гайсині радіо «Лада» скаржиться, що місцева влада не визнає підсумки конкурсу на вільну частоту
У Гайсині радіо «Лада» скаржиться, що місцева влада не визнає підсумки конкурсу на вільну частоту
На організованих місцевою владою зборах Нацраду звинуватили у зловживаннях і підтасовках результату конкурсу і вирішили звертатись зі скаргою на Нацраду до Президента України та генпрокурора, повідомляє радіо «Лада».

Про це повідомляється на сторінці радіо «Лада» у Facebook.

19 лютого 2018 року в приміщенні адміністрації у робочий час зібрались працівники бюджетної сфери, представники громадських організацій міста, окремі депутати районної та міської ради, керівники місцевих партій, голови районної держадміністрації, районної та міської рад, йдеться в повідомленні.

На зборах обговорювалося те, що 15 лютого 2018 року в конкурсі на вільну радіочастоту перемогло приватне підприємство «Медіа Дністер» з концепцією громадського мовлення Гайсина. В конкурсі також брали участь, але програли, комунальна Гайсинська районна редакція радіомовлення, яка нині здійснює мовлення на хвилі 71,27 МГц, та приватна ТРК «Тодор» із Ладижина, яка транслює ХІТ-ФМ на хвилі 101,1 МГц.

Під час конкурсу ПП «Медіа Дністер» також задекларувало готовність випускати у своєму ефірі передачі комунальної радіоредакції, яку очолює Людмила Воронова.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на підставі поданих документів та представлених концепцій прийняла рішення визнати ПП «Медіа Дністер» переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням частоти 101,6 МГц у м. Гайсині Вінницької області. Новий гайсинський мовник здійснюватиме мовлення з позивним «Лада».

Однак із виступів на зборах ведучого цього заходу, голови Гайсинської РДА Владислава Уткіна, який повідомив, що бере участь у заході не як голова РДА, а як рядовий гайсинчанин, та редактора комунального радіомовлення Людмили Воронової стало зрозуміло, що таке рішення місцеву владу не влаштовує. Пані Воронова звинуватила Національну раду в зловживаннях і підтасовках результату конкурсу. На зборах вирішили звертатись зі скаргою на Нацраду до Президента України та Генерального прокурора, зазначається в повідомленні. 

«На зборах було заявлено, що команда нового мовника не є професійною та достойною, припустились до публічних звинувачень і принижень гайсинчан, які брали участь у фокус-групі щодо створення нових радіопередач. Керівнику Радіо Лада Ігорю Шевченку слова для виступу не надали», - також наголошується в повідомленні.

«Це якийсь театр абсурду, - коментує ситуацію Ігор Шевченко. – Перед початком зборів я підійшов до голови РДА з метою прояснити окремі моменти, але почув, що я запізнився на 54 роки і один тиждень (це вік В.Уткіна)… У приміщенні перед загалом він також повторив цю фразу. Слова не надали, причину Уткін заявив чітко і ясно: «Ви потрапили на чуже весілля, вам слова не дадуть, ви тут ніхто, треба було спочатку домовлятись зі мною, а тепер ваше місце в тій кав’ярні, де ви засідали»…

Ігор Шевченко також нагадав, що 3 лютого 2018 року в Гайсині у кав’ярні справді була зібрана фокус-група, до якої запрошувалися гайсинчани задля обговорення, яке радіо вони хотіли б почути в Гайсині, які теми передач, музичний репертуар їх цікавить. Як результат було вирішено створити в Гайсині міську радіостанцію у форматі громадського мовника.

6 лютого 2018 року підприємство «Медіа Дністер» підписало Меморандум про створення радіостанції, узявши зобов’язання створити робочі місця для гайсинчан, провести більш широкі обговорення із громадськими організаціями міста та активною громадськістю з метою створення громадської ради незалежного мовника та залучення гайсинчан до творення радіопередач.

«Детектору медіа» не вдалося зв’язатися з паном Уткіним телефоном, тому «ДМ» звернувся до голови Гайсинської РДА письмово з проханням роз’яснити свою позицію щодо цієї ситуації.   

Як повідомляв «Детектор медіа», 15 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на місцеве радіомовлення на 15 ФМ-частотах у 8 областях України, оголошеного 25 жовтня 2017 року. Вісім частот дісталися чотирьом приватним компаніям, п’ять частот – п’яти комунальним, ще на дві частоти оголосять повторний конкурс. 

Частоту в Гайсині Вінницької області виграло ПП «Медіа Дністер». Підприємство належить Ігорю Шевченку – директору і власнику радіостанції «Лада» з міста Ладижин Вінницької області (ПП «ТРК “Подільські комунікації”»). Підприємець хоче запустити радіо «Лада» і в Гайсині, позиціонуючи радіостанцію як місцеве «громадське мовлення». Обіцяє залучати представників громади до створення програм і набрати в штат журналістів і фахівців з Гайсина. «Лада» ретранслюватиме до 13 годин на добу програми суспільного радіо «Промінь» і декларує готовність випускати в ефір передачі комунальної радіоредакції, яка теж претендувала на цю частоту. У конкурсі «Ладі» програли комунальна Гайсинська районна редакція радіомовлення і ПП «ТРК “Тодор”», яке має частоту в Ладижині, де ретранслює комерційну мережеву радіостанцію «Хіт ФМ». 

Фото: facebook.com/RadioLada.Haysyn

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY