detector.media
19.02.2018 13:31
У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги
У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги
Ушанування пам’яті видатної української поетеси, публіцистки, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги відбудеться 21 лютого о 12.00 у Бабиному Яру біля пам’ятника та Пам’ятного хреста, встановленого на її честь.

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

У заході візьмуть участь представники органів влади, духовенства, громадських організацій, вихованці  інформаційно-творчого агентства «Юн-прес» Київського Палацу дітей та юнацтва.

Поетеса, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, народилась у 1906 році у Підмосков’ї в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але повернулась до України, присвятивши розбудові її незалежності свій талант і все своє недовге життя. У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває в складі похідної групи ОУН до окупованого німцями Києва.

У Києві вона очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький журнал «Літаври», організовує пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. 21 лютого 1942 року на тридцять п'ятому році життя Олена Теліга разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німцями у Бабиному Яру.

«Олена Теліга - зразок суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху. Це те, що зветься справжнім характером. Не випадково вона так часто у своїх поезіях вживала слово «грань», яким, з одного боку, означувала чітку межу між добром і злом, своїми і чужими, життям і смертю, а, з другого, вимагала від своїх героїв її переступити, відважитися на вчинок гідний лицаря. Сьогодні неможливо уявити Олену Телігу поза духовним і культурним життям України. Залишається одне: осягнути велич її духу», - наголосив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY