detector.media
19.02.2018 12:36
До суду передано справу щодо одесита, підозрюваного у перешкоджанні журналістам у 2014 році
До суду передано справу щодо одесита, підозрюваного у перешкоджанні журналістам у 2014 році
Прокуратура Одеської області завершила досудове розслідування стосовно одного з учасників подій 19 лютого 2014 року поблизу Одеської облдержадміністрації, підозрюваного у перешкоджанні журналістам. Обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті

Про це повідомляється на сайті прокуратури Одеської області.

Зазначено, що громадянин К. підозрюється в участі у масових заворушеннях, незаконному чиненні супротиву проведенню мирного мітингу та перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів.

«За даними розслідування 30-річний одесит, який був у групі з числа інших, заздалегідь екіпірованих чоловіків, наявним у нього металевим прутом безпідставно наніс кілька ударів по ногам оператору центрального телеканалу, який здійснював зйомку мирного заходу, – йдеться на сайті прокуратури. – Також він разом з іншими так званими «тітушками» у захисній амуніції, озброєними дерев’яними битами, кийками та відрізками металевих прутів, чинив тиск на шеренги правоохоронців, порушуючи громадський порядок та погрожуючи розправою мирним мітингувальникам і журналістам».

Загалом, за повідомленням прокуратури, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено причетність та наразі статус підозрюваних і обвинувачених мають 9 фігурантів подій поблизу ОДА 19 лютого 2014 року. Серед них – колишній перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації, начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в області, директор одеського санаторію та шестеро спеціально екіпірованих осіб, які безпосередньо здійснювали розгін мітингу та перешкоджали роботі журналістів.

Нагадаємо, 19 лютого 2014 року активісти одеського Євромайдану проводили на площі перед ОДА акцію «Досить стріляти!». Коли до мітингувальників вийшов тодішній голова ОДА Микола Скорик і почав виправдовувати застосування сили та зброї проти учасників столичного Євромайдану, його освистали.

Після того, як Скорик повернувся до адмінбудівлі, на площу прибули кілька автобусів, з яких вийшли близько двохсот екіпірованих у захисне спорядження осіб, озброєних дерев’яними битами, кийками та металевими прутами, з наклейками на одягу «Стоп Майдан!» і георгіївськими стрічками.

Вони побили учасників мирного пікету, в тому числі й журналістів за повної бездіяльності присутніх на площі колишніх працівників міліції. У результаті нападу постраждали знімальні групи 5-го каналу, «Інтера», «ГРАДа», Нового каналу: журналісти отримали численні фізичні травми, у них були розбиті камери.

Одеська міліція відкрила кримінальне провадження за фактами нападів на журналістів 5-го каналу, «Інтера», «ГРАДа», Нового каналу, які 19 лютого вели зйомку розгону мирного протесту.

У березні заступник прокурора Одеської області Павло Закерничний повідомив, що до побиття журналістів та активістів Євромайдану в Одесі 19 лютого 2014 року причетний екс-заступник начальника МВС області Дмитро Фучеджі. Як повідомляла «Українська правда», пан Фучеджі втік з України, ймовірно через Придністров'я, де його брат був головою КДБ.

У 2016 році повідомлялося, що прокуратура Одеської області має докази того, що колишній перший заступник голови Одеської облдержадміністрації (ОДА) Олександр Орлов є одним із організаторів жорстокого побиття екіпірованими та озброєними «тітушками» учасників мирного зібрання громадян та журналістів 19 лютого 2014 року на площі біля Одеської ОДА.

Фото: РБК

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY