detector.media
18.02.2018 12:02
У ЄС вважають, що соцмережі повинні докласти більше зусиль, аби відповідати правилам Євросоюзу
У ЄС вважають, що соцмережі повинні докласти більше зусиль, аби відповідати правилам Євросоюзу
Соціальні мережі мають зробити більше, щоб відповідати вимогам Єврокомісії та органів захисту прав споживачів країн-членів ЄС. Ці вимоги було висунуто в березні минулого року.

Про це йдеться у повідомленні Представництва Європейського Союзу в Україні.

15 лютого Facebook, Twitter та Google+ опублікували зміни, які вони здійснили для наближення власних умов надання послуг до норм захисту прав споживачів у Євросоюзі. Від цих змін отримає користь понад чверть мільярда європейських користувачів соціальних медіа. Вони, зокрема, не будуть змушені відмовлятись від права не продовжувати онлайнові покупки. Також користувачі зможуть подавати скарги в Європі, а не лише в Каліфорнії (США), як це відбувається сьогодні.

Окрім того, ці соціальні платформи візьмуть на себе більше відповідальності перед споживачами ЄС. Їхні зобов’язання будуть більш наближені до оффлайнових надавачів послуг. Проте ці зміни лише частково відповідають вимогам споживчого законодавства Євросоюзу. 

Коментуючи такі кроки, єврокомісар з питань юстиції, прав споживачів та ґендерної рівності Вєра Юрова сказала: «Мені приємно, що заходи органів країн-членів із виконання законодавства ЄС у сфері захисту прав споживачів приносять результати. Деякі платформи підвищують безпеку користувачів. Проте ми не можемо змиритись з незавершеністю цього процесу і з його повільністю».

Недостатніми є заходи цих компаній щодо зміни процедур, які використовують органи захисту прав споживачів країн-членів для повідомлення та надсилання запитів про видалення незаконного контенту. Google+ встановив протокол, який, з-поміж іншого, передбачає визначення кінцевих термінів розгляду таких запитів. Проте Facebook і Twitter погодились лише на надання відповідних електронних адрес, які органи країн-членів ЄС можуть використовувати для надсилання повідомлень про порушення. Також вони не беруть зобов’язання вжити заходів в межах конкретних часових термінів.

Користувачі цих соціальних мереж часто скаржились на шахрайство та афери. Також надходили скарги на те, що умови користування цими соцмережами не відповідають законодавсту ЄС у сфері захисту прав споживачів. Тому в листопаді 2016 року були вжиті заходи для впровадження норм ЄС.
У такий спосіб оператори соцмереж погодились змінити:

-умови користування, які обмежують чи скасовують відповідальність соцмереж за надані послуги;

-вимоги до користувачів відмовитись від своїх споживчих прав ЄС, зокрема права відмовитись від онлайнових покупок;

-умови, які позбавляють користувачів права звертатися до суду в країні реєстрації та які передбачають застосування каліфорнійського права;

-умови, які звільняють ці платформи від обов’язку виявляти комерційну кореспонденцію та спонсорський контент.

Ці компанії зобов’язались внести такі зміни всіма мовами у першому кварталі 2018 року.
 
Єврокомісія очікує, що онлайнові платформи швидко та проактивно визначатимуть, видалятимуть та попереджуватимуть повторну появу незаконного онлайнового контенту, як це передбачено Повідомленням ЄС щодо боротьби з незаконним онлайновим контентом, який було опубліковано у вересні 2017 року. Єврокомісія наразі працює над моніторингом дій, вжитих відповідно до цього Повідомлення.

Органи захисту прав споживачів країн-членів ЄС та Єврокомісія слідкуватимуть за впровадженням обіцяних змін. Вони активно використовуватимуть процедури повідомлення та надсилання запитів про видалення контенту. Основна увага буде приділятись незаконному комерційному контенту, зокрема небажаним підпискам та іншому шахрайству. Окрім того, у разі потреби органи країн-членів ЄС можуть вдатися до подальших заходів.

У квітні Єврокомісія подасть на розгляд «Нову угоду для споживачів». Ця реформа має оновити чинне право у сфері захисту прав споживачів та забезпечети його належне впровадження.

Нагадаємо,  16 березня 2017 року органи захисту прав споживачів та Єврокомісія провели зустріч з компаніями, які володіють соціальними медіа, для обговорення рішень, запропонованих цими компаніями. Після цього соцмережі здійснили певні зміни до своїх умов користування послугами. Проте Єврокомсія та національні органи вимагають подальших змін негайно.

У листопаді 2016 року органи співпраці із захисту прав споживачів на чолі з Генеральним директоратом Франції з питань конкуренції, прав споживачів та контролю за шахрайством надіслали для Facebook, Twitter та Google+  спільну позицію із вимогою вдосконалити умови користування та впровадити систему боротьби із незаконним комерційним контентом у разі надходження повідомлення про такий.

У рамках норми, яка стосується співпраці із захисту прав споживачів, органи регулярно здійснюють перегляд питань, які викликають проблеми у сфері захисту прав споживачів Єдиного ринку, а також координують нагляд за ринком та можливі правозастосовчі дії. Єврокомісія сприяє обміну інформацією між цими органами та їхній координації.

Як повідомляв MediaSapiens, 1 січня в Німеччині почав виконуватися закон, який передбачає штрафи для технологічних компаній за несвоєчасне видалення постів, що містять мову ворожнечі чи фейки.

Закон був розроблений та прийнятий минулого року й набув чинності 1 жовтня, але Німеччина відклала його виконання на більш пізній термін, аби компанії мали більше часу на підготовку до нововведень. Під його дію підпадають онлайн-платформи з аудиторією від 2 мільйонів осіб, включаючи Facebook, Twitter, Reddit і YouTube. Вони зобов’язані видаляти публікації та коментарі, що містять погрози, заклики до насильства і дезінформацію протягом 24 годин після отримання повідомлення про порушення. В окремих випадках - протягом 7 днів. Інакше компанії можуть оштрафувати на суму до 50 мільйонів євро.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY