detector.media
17.02.2018 10:31
Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова
Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова
Віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що змушена спростувати розповсюджену у ЗМІ інформацію щодо обміну українських політв’язнів у Росії Романа Сущенка і Олега Сенцова на засуджених в Україні дезертирів.

Про це вона написала у своєму Facebook.

Раніше представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига сказав, що українців Романа Сущенка та Олега Сенцова планують обміняти на кримських дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова, яких в Україні засудили до 13 і 14 років позбавлення волі.

Ірина Геращенко заявила, що заяви, які стосуються «громадян О. І Б., а також наших режисера і журналіста, за свободу яких ведеться боротьба, на жаль , не відповідають дійсності».

«Я змушена спростовувати чужі заяви, аби зупинити процес безвідповідальних коментарів в ефірах. Зупинити те, що зараз може зашкодити переговорам. І процесу звільнення хлопців......
Ми працюємо, щоб були добрі новини й якнайшвидше. Але названі деякими експертами прізвища і деталі - дуже далека від істини історія, й по суті є дезинформація, яка в першу чергу б‘ є по родинах. Які чекають», - написала вона.

Ірина Геращенко також зазначила, що такі заяви «відірвані від реальних важких переговорів і глибоко негативно впливають на процес та можуть мати катастрофічні наслідки».

«Звертаю увагу всіх коментаторів і експертів, знавців, адвокатів, представників різних структур і інших осіб на наступне: Президент Украіни, коментуючи питання звільнення заручників і переговори з цього приводу, підкреслив, що наразі не на часі називати жодне прізвище і дати. Щоб не нашкодити процесу. Так само уникають називати і оприлюднювати прізвища чи деталі всі ті, хто дійсно причетний до процесу переговорів і володіє деталями. Будь-яка недостовірна інформація може зірвати крихку надію, боляче ранить родичів і сім‘і заручників і політв‘язнів, й дуже небезпечна з точки зору зриву переговорів», - підкреслила вона. 

Як повідомляв «Детектор медіа», незаконно заарештований в Росії український журналіст Роман Сущенко, за словами його адвоката Марка Фейгіна, сподівається, що цього року його обміняють на російських військових.

За словами захисника, із Сущенком він зустрівся у СІЗО 15 лютого. Фейгін зазначив, що журналіст із великою увагою сприйняв слова Президента України про готовність обміняти його на російських військових, затриманих на території України.

«Роман дуже сподівається, що вже в цьому році він зможе опинитися на волі», – сказав адвокат.

Днями український режисер, кримчанин Олег Сенцов уперше подзвонив із колонії у російському місті Лабитнангі своїй сестрі Наталії Каплан

«Уперше з Лабитнангі подзвонив Олег. Каже, що передача і гроші на рахунок поки не потрібні. Як і раніше, відмовляється від побачень. Сказав: «Я чекаю іншого». Чесно йому відповіла, що поки ступор повний. Натякає на обмін полоненими...», — написала пані Каплан.

Раныше Ірина Геращенко заявила, що питання звільнення заручників і політв'язнів Кремля, яких утримують в Росії та Криму, буде одним з пріоритетних і ключових під час зустрічі міністрів закордонних справ у Нормандському форматі, що відбудеться цього тижня на полях безпекової конференції в Мюнхені.

Нагадаємо, кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

За повідомленнями, стан здоров’я Олега Сенцова в колонії на Ямалі різко погіршився: перебуваючи у російських колоніях, він сильно схуд, погано харчувався, у нього почалися проблеми із серцем.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 

24 січня, Московський міський суд продовжив українському журналістові термін арешту ще на два місяці - до 30 березня 2018 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY