detector.media
14.02.2018 14:15
Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»
Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»
Народні депутати, члени партії УКРОП вимагають від директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника дослідити матеріали Facebook-сторінки «Артёменко.leaks», які, на думку депутатів, свідчать про «зловживання владою, корупцію та перешкоджання журналістській діяльності» з боку голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка.

Про це повідомляє сайт партії УКРОП.

Копію депутатського звернення оприлюднив на своїй сторінці у Facebook позафракційний народний депутат, член партії УКРОП Тарас Батенко. Крім нього звернення підписали позафракційні народні депутати з УКРОПу Олександр Дубінін, Ірина Констанкевич, Віталій Купрій, Валентин Дідич, Віктор Шевченко та Олександр Шевченко.

«Як і обіцяв 8 лютого в ефірі програми “Право на владу” на “1+1”, депутати від УКРОПу звернулися з офіційним зверненням до директора НАБУ Артема Ситника з вимогою дослідити матеріали, які свідчать про корупцію та заангажованість з боку голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка та його зловживання службовим становищем», – написав Тарас Батенко.

«Правоохоронці, зокрема, мають розслідувати його причетність до незаконних обшуків загальнонаціонального провайдера “Тріолан” за попереднім погодженням з заступником голови ДФС Сергієм Біланом. Водночас детективи повинні дати правову оцінку погрозам з боку чиновника на адресу телеканалу ZIK, накладенню штрафів на незалежних мовників та організовану кампанію з дискредитації українського телесеріалу “Свати”. Також чекаємо пояснень від голови Нацради, як державний службовець із заробітною платнею близько 250 тисяч гривень на рік цікавиться елітною нерухомістю у Майямі вартість від 300 до 600 тисяч доларів», – додав депутат.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася на Facebook 30 січня, а перший пост було оприлюднено 31 січня. На сторінці викладають зображення, що схожі на скріншоти листування в Gmail і Viber голови Нацради Юрія Артеменка із членами Нацради, іншими високопосадовцями та медіаменеджерами. З 8 лютого на цій сторінці також почали викладати нібито скріншоти листів народного депутата з «Блоку Петра Порошенка», колишнього заступника голови Нацради Григорія Шверка. Пости сторінки просуваються з допомогою рекламних інструментів Facebook. Також використовуються технології розкрутки з допомогою акантів, схожих на ботів, які активно репостять дописи сторінки.

5 лютого на телеканалі «1+1» у програмі «Гроші» вийшов сюжет, у якому журналісти посилалися на «зламане хакерами листування голови Нацради» – у кадрі демонстрували скріншоти, оприлюднені на сторінці «Артёменко.leaks». Також журналісти «Грошей» майже дослівно цитували деякі дописи «Артёменко.leaks», які супроводжували ці скріншоти. «Листування настільки детальні, що сумнівів у їх справжності майже немає», – сказав ведучий «Грошей» Олександр Дубинський. Він додав, що такий скандал має призвести до відставки чиновника.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася в мережі якраз тоді, коли майже всі члени Нацради пішли у відпустку, а сам Юрій Артеменко поїхав закордон. 3 лютого в смс-коментарі «Громадському радіо» Юрій Артеменко відмовився коментувати негативну інформацію про нього з Facebook, назвавши її фейком. Після виходу сюжету «Грошей» «Детектор медіа» звернувся до пана Артеменка по коментар електронною поштою та через Facebook, але відповіді не отримав. Редакція намагатиметься все ж отримати коментар голови Нацради.

Зазначимо, що одним з лідерів партії УКРОП є колишній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації, один з найбагатших українських бізнесменів Ігор Коломойський. Він же є кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY