detector.media
14.02.2018 10:40
Росія має виплатити €9 тис. екс-журналісту та правозахиснику Максиму Буткевичу за незаконний арешт 11 років тому
Росія має виплатити €9 тис. екс-журналісту та правозахиснику Максиму Буткевичу за незаконний арешт 11 років тому
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглянув справу «Буткевич проти Росії» та зобов’язав РФ виплатити екс-журналісту, українському правозахиснику та координатору проекту «Без кордонів» Максиму Буткевичу компенсацію та відшкодування у загальній сумі €9 тис. за його незаконний арешт під час антиглобалістського протесту в Санкт-Петербурзі 16 липня 2006 року

Рішення оприлюднене на сайті ЄСПЛ, повідомляє Центр інформації з прав людини.

За інформацією Центру, влітку 2006 року пан Буткевич працював на телеканалі «1+1», але на час самміту G8 взяв відпустку на основній роботі і був присутній на акції як незалежний журналіст – учасник новинного активістського колективу ЛІНК (Лібертарний інформаційно-новинний колектив).

«Його затримали та доставили до відділку міліції й звинуватили в адміністративному правопорушенні за невиконання наказу міліції, хоча, за словами Буткевича, він вимкнув камеру на прохання правоохоронців та не брав участі в протесті. Справу розглянули в прискореному порядку. Того ж вечора журналіста засудили до трьох днів тримання під вартою. 18 липня 2006 року апеляційний суд зменшив цей вирок до двох днів і звільнив Буткевича», – пояснює Центр.

ЄСПЛ одностайно визнав порушення пункту 1 статті 5 (право на свободу та безпеку), пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд справедливим судом) та статті 10 (свобода вираження поглядів).

«Спираючись на пункт 1 статті 5 (право на свободу та безпеку), пан Буткевич стверджував, що його арешт був незаконним і що його звільнення затримали на 6 годин. Надалі спираючись на пункт 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд справедливим судом), він стверджував, що судочинство не було неупередженим та відбувалося з процедурними порушеннями», – йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Суд постановив, що провадження, за якими він був засуджений, суперечили вимозі об'єктивності через відсутність обвинуваченої сторони на судовому засіданні. Також ЄСПЛ наголосив, що було порушено право на вираження поглядів, оскільки пан Буткевич неодноразово повідомив правоохоронцям, що він журналіст.

ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити Максиму Буткевичу €7 тис. нематеріальної компенсації та €2 тис. матеріальної (відшкодування витрат). 

Центр інформує, що як журналіст пан Буткевич працював у лондонській редакції BBC, на українських телеканалах «Інтер», СТБ, «1+1», на «Громадському радіо».

«Детектор медіа» звернувся до пана Бутеквича по коментар.

Нагадаємо, 16 липня 2006 року у Санкт-Петербурзі під час акції антиглобалістів, які традиційно влаштовували свої заходи в момент проведення самміту G-8, було затримано журналіста «1+1» Максима Буткевича. Тоді він відмовився від «общественно-полєзних работ» та оголосив голодовку.

17 липня журналіста телекомпанії «1+1» Максима Буткевича відпустили.

Згодом пан Буткевич розказав «Телекритиці» деталі арешту.

На фото - Максим Буткевич

Фото: humanrights.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY