detector.media
12.02.2018 13:31
У Феодосії судять активіста Сулеймана Кадирова за слова про український Крим у Facebook
У Феодосії судять активіста Сулеймана Кадирова за слова про український Крим у Facebook
12 лютого у підконтрольному Кремлю Феодосійському міському суді на засіданні у справі кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, якого судять за пост у Facebook, експерт-лінгвіст і експерт-психолог не знайшли закликів до порушення територіальної цілісності Росії у висловлюваннях підсудного

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

Зазначено, що на суді експерти дійшли висновку, що в словах пана Кадирова про український Крим немає закликів, а є «схвалення».

«Емоційно-експресивна оцінка у вигляді «подобається-не подобається». Людині сподобалось, але що сподобалося конкретно – невідомо. Тут виправдання немає взагалі у вигляді мовного акту, а до чого належить схвалення – невідомо. Лінгвіст не може робити висновки, якщо вони не підкріплені мовними доказами: робиш висновок – покажи, на підставі яких слів він зроблений. А якщо цього немає – це твої вигадки», – зазначила в суді експерт.

Як пише «Радіо Свобода», за версією звинувачення, пан Кадиров у березні 2016 року зробив репост відеоролика Дем'яна Демьянченка, який представлявся кримським татарином із Сімферополя і заявляв про створення батальйону «Крим» для звільнення непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей України. Через кілька місяців під репостом з'явився коментар від пана Кадирова в тому числі зі словами «Підтримую, Крим був, є і буде Україною».

Проти нього було порушено справу за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії. Звинувачення базується на експертизі, проведеній експертами ФСБ, які доводять, що в коментарі Кадирова є заклик до порушення територіальної цілісності Росії.

Російські силовики 5 жовтня 2016 року прийшли з обшуком в будинок кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, вилучили у нього ноутбук і телефон. Кадирова підозрювали в закликах до невизнання кордонів Росії та підтримці громадського об'єднання «Аскер».

Кримінальну справу стосовно Кадирова порушили 11 жовтня 2016 року за підозрою в сепаратизмі. У квітні 2017 року російська служба з фінансового моніторингу внесла Кадирова до переліку екстремістів і терористів.

Сам Кадиров стверджує, що кримінальна справа – це провокація спецслужб у відповідь на його активну громадянську позицію і правозахисну діяльність.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY