detector.media
10.02.2018 12:02
Засідання суду в справі журналіста-біженца Фікрата Гусейнова знову перенесено
Засідання суду в справі журналіста-біженца Фікрата Гусейнова знову перенесено
Апеляційний суд Києва 8 лютого у шостий раз переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнова (Гусейнлі), який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця і громадянство Нідерландів.

Про це повідомляє сайт Центру інформації про права людини.

Як стверджує Центр, прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з'являвся на жодну із шести спроб судового слухання. Фікрат Гусейнов не володіє досконало російською і не розуміє українську мову, якою суд зобов’язаний вести засідання. 

Прокуратура оскаржує рішення Шевченківського райсуду Києва, який 27 жовтня 2017 року віддав журналіста на поруки депутату від «Народного фронту» Миколі Княжицькому та правозахиснику Української Гельсінської спілки з прав людини Борису Захарову

Прокурор Віталій Каплунський повідомив, що наразі прокуратура продовжує проводити екстрадиційну перевірку. Вона має з'ясувати, чи є підстави, які унеможливлюють видачу журналіста Азербайджану. 21 грудня 2017 року Печерський райсуд Києва виніс іншу ухвалу, якою підтримав прокуратуру у продовженні такої перевірки до 20 лютого 2018 року. Цей суд також зобов’язав журналіста, зокрема, за вимогою прибувати до суду і прокурора та не полишати Київ.   

Суддя Апеляційного суду Іван Дзюбін звернув увагу прокурора на це рішення Печерського райсуду стосовно зобов'язань для Фікрата Гусейнова. За його словами, ухвала Шевченківського райсуду перестала діяти. 

На це Віталій Каплунський повідомив, що його керівник Дмитро Чібісов тільки з 12 лютого повертається з відпустки, а без нього не можна сформувати позицію стосовно подальшої долі апеляційної скарги. 

Нагадаємо, зранку 14 жовтня азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі), який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Згодом у Держприкордонслужбі підтвердили інформацію про затримання журналіста і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання вони називають те, що журналіст перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу.

До суду Фікрет Гусейнов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в місті Переяславі-Хмельницькому.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнову у вигляді 18 діб арешту. Адвокати Гусейнова оскаржили його арешт в апеляції.

Директор російської редакції азербайджанського каналу Turan TV Емін Ахмедбеков розповсюдив заяву, у якій він твердить, що видача Азербайджану журналіста каналу Гусейнова загрожує його життю і здоров’ю. 

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

20 грудня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення щодо переносу на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області.

Фікрет Гусейов залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Як повідомляють колеги журналіста, Фікрет Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

На фото - Фікрат Гусейнов

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY