detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
08.02.2018 20:38
Оприлюднений «1+1 медіа» запит до «Приватбанку» щодо рахунків співробітників холдингу може свідчити про спроби маніпуляції – НБУ
Оприлюднений «1+1 медіа» запит до «Приватбанку» щодо рахунків співробітників холдингу може свідчити про спроби маніпуляції – НБУ
Національний банк України повідомив «Детектору медіа», що зробив понад 70 запитів щодо рахунків понад 200 юридичних осіб, а також осіб, які пов’язані або можуть бути пов’язані з ними. Тож оприлюднений «1+1 медіа» запит до «Приватбанку» щодо рахунків співробітників медіахолдингу НБУ назвав «спробою маніпуляції громадською думкою з метою тиску на Національний банк та впливу на хід розслідування шахрайських дій в ПАТ КБ "Приватбанк" до націоналізації»

Нагадаємо, 8 лютого медіахолдинг «1+1 медіа» повідомив, що у їх розпорядженні опинився начебто запит Національного банку України, адресований в.о. голови правління «Приватбанку» з проханням надати виписки з банківських рахунків співробітників медіахолдингу. У медіагрупі заявили, що «розглядаєють цей запит як прямий тиск з боку вищого керівництва країни і спроби політичного переслідування напередодні виборів».

«Детектору медіа» поцікавився у прес-служби Нацбанку, на підставі якого закону НБУ хоче отримати доступ до  банківських рахунків співробітників «1+1 медіа» та з якою метою.

Відповідь НБУ даємо повністю:

«Під час здійснення інспекційної перевірки ПАТ КБ "Приватбанк" Національний банк виявив низку транзакцій з ознаками правопорушень. Національний банк зробив вже понад 70 запитів за такими операціями щодо рахунків понад 200 юридичних осіб, а також осіб, які пов’язані або можуть бути пов’язані з ними.

На нашу думку, поява в публічній площині лише одного із запитів з акцентом виключно на представниках медіа-спільноти, може свідчити про спроби маніпуляції громадською думкою з метою тиску на Національний банк та впливу на хід розслідування шахрайських дій в ПАТ КБ "Приватбанк" до націоналізації.

За умови підтвердження підозрілого характеру операцій, Національний банк згідно із законодавством інформуватиме правоохоронні органи та Державну службу фінансового моніторингу.

Звертаємо увагу, що відповідно ЗУ "Про банки та банківську діяльність",  банківською таємницею зокрема є відомості про банківські рахунки клієнтів.

Інформація про банки чи клієнтів, що збирається під час проведення банківського нагляду, становить банківську таємницю. Наголошуємо на неприпустимості розкриття такої інформації та відповідальності винних осіб за такі дії.

Нагадаємо, що згідно із законодавством уповноважені Національним банком України особи мають право одержувати від банку інформацію, документи та їх копії, письмові пояснення з питань діяльності банку, а також вилучати копії документів, що свідчать про порушення законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України», – йдеться у відповіді прес-служби Нацбанку.

Нагадаємо, 6 вересня стало відомо, що у справі про розкрадання коштів у «Приватбанку» Печерський районний суд Києва дозволив слідчому Генеральної прокуратури України здійснити огляд будівлі ТОВ «Поділ Нерухомість», де з 2012 року розташовані офіси «1+1 медіа». У медіагрупі це розцінили як спробу тиску.

12 вересня група «1+1 медіа» заявила, що Національний банк України (НБУ) планує до 25 вересня провести відчуження будівлі ТОВ «Поділ Нерухомість» по вул. Кирилівській, 23 у Києві, де розташовані офіси «1+1 медіа», через те, що ця нерухомість перебуває в якості заставного майна по процедурі рефінансування «Приватбанку». Медіагрупа звернулася до Міністерства внутрішніх справ (МВС) з проханням забезпечити охорону будівлі.

Група «1+1 медіа» стверджує, що наразі від ТОВ «Поділ Нерухомість» вимагають сплати усю суму кредиту – 4,4 млрд грн. Однак, як зазначають у медіагрупі, оціночна вартість будівлі, відповідно до договору іпотеки, складає 258 млн грн. «1+1 медіа» повідомляє, що медіагрупа сплатила оренду до березня 2018 року та звернулась до НБУ з проханням прояснити ситуацію щодо подальшої оренди. Зазначено, що відповіді ще немає. 

12 вересня НБУ заявив, що не звертався до ТОВ «Поділ Нерухомість» із вимогою звільнити приміщення від орендаря, яким є ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».

13 вересня ТОВ «Поділ Нерухомість» поінформувало, що арешт судом будівлі по вул. Кирилівській, 23 у Києві, де розташовані офіси «1+1 медіа», не вплине на оренду цих приміщень медіагрупою.

8 вересня Господарський суд міста Києва порушив провадження за позовом ТОВ «Поділ Нерухомість» до НБУ про розірвання договору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY