detector.media
07.02.2018 11:40
ЄСПЛ зареєстрував справу Лесі Ганжі проти України щодо доступу до інформації
ЄСПЛ зареєстрував справу Лесі Ганжі проти України щодо доступу до інформації
Редакторка сайту «Доступ до правди» Леся Ганжа, яка судиться зі Службою безпеки України щодо доступу до інформації, подала заяву до Європейського суду з прав людини. Днями ЄСПЛ надіслав повідомлення про те, що зареєстрував заяву редакторки

Про це повідомляє «Доступ до правди».

«Суд розгляне вашу справу за першої можливості на основі наданих вами документів та інформації», – йдеться у листі з ЄСПЛ.

Справу веде юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.

Нагадаємо, редактор «Доступу до правди» Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії СБУ та зобов’язати її надати інформацію на запит щодо результатів перевірки внутрішньо-переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати. Редакторка цікавилася, скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБУ, що проходили у 2016 році. Позов було подано 14 листопада, суд ухвалив, що провадження буде скороченим, розглядатиметься суддею одноособово, без проведення засідання та виклику сторін в суд. 

У червні Окружний адміністративний суд Києва повністю пристав на аргументи СБУ і відмовив у задоволенні позову пані Ганжі. Редакторка подала апеляцію, однак Апеляційний адміністративний суд також пристав на аргументи СБУ.

«Згідно письмових заперечень СБУ витребувана в запиті інформація є результатом оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності Служби безпеки України, на підставі якої в подальшому було порушено 46 кримінальних проваджень», – йдеться у постанові суду.

Також, як зазначає «Доступ до правди», у вердикті суду мовиться, що враховуючи зазначене, суд прийшов до висновку, що запитувані документи відносяться до інформації з обмеженим доступом у зв’язку із тим, що їх надання може завдати шкоди досудовому розслідуванню.

«Мене як запитувача не цікавили «відомості досудового розслідування», а лише інформація про поточну діяльність суб’єкта владних повноважень стосовно конкретної теми. Запит не стосувався кількості досудових розслідувань, порушених після перевірок відповідача, обставин щодо провадження по них, номерів справ, дійових процесуальних осіб в них тощо. Він стосувався надання знеособленої, неперсоналізованої інформації у прив’язці до міст України», – прокоментувала пані Ганжа.

Редакторка переконана, що «дана справа є стратегічною для доступу до інформації в Україні, адже посилаючись на таємницю слідства, наявність якої не вимагається доводити, силові органи можуть засекретити усю публічну інформацію, якою володіють».

Юрист Бурмагін зазначив у коментарі, що  дані рішення судів важко назвати юридичним аналізом спору між запитувачем і розпорядником, а відтак є потреба у звернення до ЄСПЛ.

«Суди повністю пристали на аргументи та позицію СБУ і жодним чином навіть не спробував зіставити аргументи сторін. Два питання із запиту стосуються суто статистичних, знесоблених цифр, які ніяк не можуть мати відношення до конкретних кримінальних справ», – прокоментував він.

На фото - Леся Ганжа

Фото: "Детектор медіа"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY