detector.media
Євген Середа
для «Детектора медіа»
06.02.2018 11:30
Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони
Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони
Відсутність зв'язку Vodafone і жалюгідна альтернатива у вигляді «Фенікса» — не те питання, яке змусить донеччан бунтувати. Та рішучих противників окупації, вочевидь, побільшає.

У Донецьку, як і раніше, відсутній мобільний зв'язок Vodafone. Це питання розглядалося на недавньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську. Проросійська сторона публічно заявляє, що шанси на відновлення мережі високі, і просить Vodafone надіслати своїх фахівців. За словами ж українських представників, усі спроби усунути несправності блокуються бойовиками. У Міністерстві з питань окупованих територій зазначають, що незаконні формування досі не надали гарантій безпеки співробітникам Vodafone для проведення ремонтних робіт. Найбільш імовірна причина припинення зв'язку — відсутність електроживлення на непідконтрольній території.

Тим часом місцеві жителі їздять по всьому місту, ходять на мости й лазять по дахах, аби зловити сигнал Vodafone та поговорити з родичами. У рази зросла кількість абонентів сепаратистського «Фенікса», що працює на віджатих потужностях «Київстару». На чому непогано заробляє окупаційна адміністрація й перекупники стартових пакетів. Придбати «Фенікс» можна тільки в поштових відділеннях, вистоюючи довгі й виснажливі черги. Працює він із перебоями навіть у зоні свого покриття. Додзвонитися на територію, підконтрольну Україні, вкрай проблематично. Тим часом, щоби придбати стартовий пакет «народного» оператора, потрібно надати цілий список документів і укласти спеціальну угоду.

Днями один мій знайомий, який нині перебуває в Донецьку, надіслав мені сфотографований бланк договору. Ось він:

Найбільш примітний у ньому цей фрагмент:

«Соглашение об оказании услуг подвижной (мобильной) связи (далее по тексту Соглашение) на условиях, опубликованных на сайте Оператора phoenix-dnr.ru, является публичным. Данное соглашение согласно действующему законодательству является договором присоединения, т. е. условия соглашения определяются Оператором в одностороннем порядке и могут быть приняты абонентом не иначе как путем присоединения к предложенному соглашению в целом. С момента подписания данного согласия, Соглашение считается заключенным со стороны Абонента путем полного и безоговорочного принятия условий Соглашения и всех приложений к нему».

Умови користування «Феніксом» розписані на вісім сторінок. Усе дуже офіціозно і «скріплювально». Особливої уваги заслуговують кілька пунктів:

- на одну особу не може бути оформлено понад п'ять стартових пакетів;

- абонент не має права передавати свою SIM-карту в користування третій особі;

- не рідше одного разу на місяць власник стартового пакету повинен відвідувати сайт phoenix-dnr.ru для ознайомлення зі змінами умов угоди, користування, тарифів та іншою інформацією;

- юридичні особи та підприємці мають вести облік паспортних даних, адрес місць реєстрації та ідентифікаційних кодів своїх працівників, яким були видані SIM-карти, і за запитом передавати зазначені дані оператору;

- якщо абонент не користується протягом трьох місяців послугами, на які не нараховується плата і які вимагають додаткових мережевих ресурсів (голосова пошта, передача даних, факсів тощо), оператор має право їх відключити;

- якщо абонент не користується SIM-картою три місяці поспіль, постачальник послуг має право позбавити його доступу до мережі й розірвати договір;

- оператор може призупиняти надання послуг, якщо буде виявлено факт неправомірної передачі SIM-карти третій особі;

- сторони угоди звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання обов'язків за договором, якщо це сталося внаслідок обставин непереборної сили — стихійний лих, війни чи воєнних дій, страйків або актів органів влади…

Отже, як пророкує сепаратистський лозунг, усе тільки починається… Тим часом у Донецьку, за словами місцевих жителів, наростає суспільне невдоволення мобільною політикою окупаційної адміністрації. Люди масово обурюються і звинувачують бойовиків.

В одному з жовтневих матеріалів ми говорили про те, що різке відключення Vodafone принесе окупантам чимало соціальних проблем; інша справа — диверсії та блокування, які можуть поступово змушувати тамтешнє населення переходити з «ворожого» оператора на «вітчизняний». Сьогодні, схоже, ми спостерігаємо якийсь гібридний варіант, коли на значній частині непідконтрольної території Vodafone відключений, а бойовики, публічно запрошуючи фахівців для проведення ремонтних робіт, не поспішають із наданням гарантій безпеки й таким чином блокують відновлення мережі.

Судячи з усього, відсутність зв'язку Vodafone і жалюгідна альтернатива у вигляді «Фенікса» — не те питання, яке змусить донеччан бунтувати. Ціна будь-якого протесту на захопленій території може виявитися занадто дорогою. Водночас рішучих противників окупації — на тлі мобільного колапсу вкупі з іншими локальними проблемами — вочевидь, побільшає. Враховуючи, що прихильників проросійського сепаратизму, які ніколи не становили місцевої більшості, з кожним роком війни стає все менше.

Фото: dan-news

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY