detector.media
02.02.2018 15:40
Фонд держмайна запропонував редакціям «України молодої» та «Сільських вістей» виселятися з будівлі «Преси України»
Фонд держмайна запропонував редакціям «України молодої» та «Сільських вістей» виселятися з будівлі «Преси України»
Газетярі вважають це наступом на свободу преси, «УМ» повідомила також про намір звертатися до Президента, уряду і Верховної Ради України, дипломатичних установ і міжнародних правозахисних організацій

Редакція «України молодої» 15 січня отримала лист від регіонального відділу Фонду державного майна України по місту Києву: «У зв’язку з закінченням 15.12.2017 строку дії договору оренди... регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву, як орендодавець, відмовляє в продовженні строку його дії та вважає цей договір припиненим» і «...доручає балансоутримувачу ДП «Державне підприємство «Преса України» впродовж трьох робочих днів iз моменту отримання листа прийняти майно з орендованого користування».

Про це «Україна молода» повідомила на своєму сайті.

В «УМ» нагадали, що редакція розташовується в приміщенні «Преси України» з моменту заснування газети в липні 1991 року.

«Упродовж останніх років ми орендували це приміщення згідно з договором №6116 від 15.02.12, автоматично продовжуючи термін оренди… Тому маємо дещо пояснити чиновникам із високих кабінетів, - йдеться в повідомленні. - В Україні йде війна. Складовою агресії Росії є інформаційна війна. І наша газета від її початку робить посильний внесок у боротьбу з окупантом. «УМ» завдяки волонтерам читають на передовій».

У редакції також нагадали, що вже зазнавали удару з боку Фонду держмайна, коли з 1 січня 2015 року у державному видавництві «Преса України» різко зросла орендна плата та оплата комунальних послуг.

«Із цього приводу «УМ» буде також звертатися до Президента, уряду і Верховної Ради України, дипломатичних установ і міжнародних правозахисних організацій», - наголошують журналісти.

Днем пізніше, 16 січня, схожий лист і три дні на те, щоб зібрати речі, отримали й в редакції газети «Сільські вісті».

«У зв’язку із закінченням 15.12.2017 року терміну дії договору оренди за №6140 від 29.02.2012 року, керуючись ст. 764 ЦКУ, ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», п. 10.4 договору оренди, регіональне відділення ФДМУ по м. Києву, як орендодавець по даному договору, відмовляє в продовженні строку його дії та вважає договір припиненим», - йшлося в документі.

«Нинішня влада — не перша, хто намагався переламати єдину селянську українськомовну газету через коліно, робив цинічні спроби задушити її в «патріотичних обіймах». Не вдалося!

Сподіваємося, що і на цей раз вистоїмо, бо за нами головний наш захисник — ви, шановні читачі. Ви завжди були зі своєю газетою — і в роки всенародного піднесення духу, і в часи наступу можновладців на свободу преси», - написали газетярі в зверненні до читачів.

«Детектор медіа» звернувся до Фонду держмайна України з проханням пояснити причини відмови від продовження договору оренди з редакціями «Сільських вістей» і «України молодої».

Як повідомляв «Детектор медіа», В Ізмаїлі Одеської області колектив газети «Співрозмовник Ізмаїла» провів акцію протесту проти виселення редакції з приміщення, яке продала міська рада.

Працівники редакції вважають, що будівля була продана міською владою з порушеннями і зараз нові господарі просто хочуть викинути їх на вулицю силою і погрозами, а тому основними гаслами на акції стали: «Ні рейдерському захопленню», «НАБУ займеться ізмаїльським меценатом», «Зупинимо свавілля місцевих влади», «Чиновники, поверніть будівлю газеті «СІ!», «Редакція «СІ» під рейдерським захопленням».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY