detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
25.01.2018 14:40
На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення
На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення
До 31 січня газета «Край Кам’янецький» (ПП «Медіа-центр «Край Кам’янецький»), редакція якої знаходиться в будівлі комунального підприємства «Кам’янець-Подільська міська друкарня», має звільнити приміщення. Такі вимоги міськради, у якої редакція орендує приміщення. На захист газети виступила Українська асоціація медіабізнесу

Як розказала «Детектору медіа» головна редакторка газети Надія Єрменчук, строк оренди сплив влітку 2017 року.

«У нас у червні закінчувалася оренда приміщення і ми звернулися до міської ради ще в травні місяці, щоб вони продовжили договір. У відповідь нам повідомили, що не продовжать, тому що має відбутися реорганізація міської друкарні. Також сказали, що оскільки у нас змінилася форма власності, (ми були комунальне підприємство, а з квітня 2017 року – приватне), вони продовження договору не нададуть», – розказала деталі пані Єрменчук.

За словами головреда, 24 січня вона отримала від Кам’янець-Подільської міської ради лист, у якому зазанчено, що до 31 січня редакція має звільнити приміщення. Крім того, у листі зазначено, що 1 лютого приміщення буде відімкнено від електропостачання.

Головред зазначила, що повторно звернулася до міськради, міського голови Михайла Сімашкевича, а також направила відповідні листи до Державного комітету телебачення і радіомовлення України та до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

В Українській асоціації медіабізнесу зазначають, що редакція виконала всі вимоги Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» і наразі є повністю незалежним приватним ЗМІ, тож по закону редакція має право на оренду приміщення на пільгових умовах. 

«Українська асоціація медіабізнесу звертає увагу органів місцевого самоврядування та правоохоронців на те, що: ухилення від укладення договору оренди приміщення, в якому на момент реформування розташовувалась редакція друкованого ЗМІ, є протизаконною бездіяльністю органів місцевого самоврядування. Адже такий обов’язок прямо передбачений ст. 9 Закону України «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ», – повідомляє УАМБ.

Також у заяві Асоціації зазначено, що будь-які дії, спрямовані на перешкоджання редакції, мають бути кваліфіковані за ст. 171 Кримінального кодексу України.

УАМБ звертається до керівництва Кам’янець-Подільської міської ради з вимогою «негайно вжити заходів для виконання вимог чинного законодавства, зокрема, розглянути пропозицію ПП «Медіа-центр «Край Кам’янецький» про укладення договору оренди приміщення на умовах та у відповідності до ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

У приймальній пана Сімашкевича на питання «Детектора медіа», чому газеті не продовжено договір оренди, повідомили, що «газета приватна» та порадили написати інформаційний запит.

Нагадаємо, за даними Державного комітету телебачення і радіомовлення, на кінець 2017 року реформовано менше 19% державних і комунальних друкованих ЗМІ, і рекомендує редакціям розпочати реформування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY