detector.media
23.01.2018 16:29
Під КСУ активісти вимагають скасувати мовний «закон Ківалова-Колесніченка»
Під КСУ активісти вимагають скасувати мовний «закон Ківалова-Колесніченка»
У Києві під будівлею Конституційного суду України активісти вимагають скасування Закону «Про засади державної мовної політики», ухваленого 3 липня 2012 року і відомого як «мовний закон» Ківалова – Колесніченка

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 «Для нас стало певною несподіванкою, що нарешті потрапило у порядок денний подання щодо цього закону, який ухвалювали з величезними порушеннями процесуальних норм, за відсутності у державі депутатів, чиї картки голосували. Очевидно, закон внесли сьогодні до порядку денного, щоб ухвалити якесь рішення. Але коли раніше ми, колишні народні депутати та активісти, могли брати участь у таких засіданнях, то нині його призначили у закритому режимі...», – заявив під час протесту під КСУ лідер об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок.

Видання зазначає, що учасники протесту також вимагають звільнення п’ятьох суддів Конституційного суду, які працюють з часів колишнього президента Віктора Януковича, та які, на думку протестувальників, «блокують визнання неконституційним цього закону».

За словами активістів, президент України Петро Порошенко досі не призначив суддів Конституційного суду за своєю квотою, так само, як і Верховна Рада має призначити нових суддів за своєю квотою, на місце тих, які працюють з часів Януковича.

Нагадаємо, Закон «Про засади державної мовної політики» був ухвалений Верховною Радою 3 липня 2012 року і набув чинності 10 серпня 2012 року. Законопроект внесли народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов 7 лютого 2012 року. Закон встановлює, що державною мовою є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%. Зокрема, частина 7 статті 7 закону зобов'язує розвивати та використовувати регіональну мову на території, де вона існує: «У межах території, на якій поширена регіональна мова або мова меншини, <…> здійснення заходів щодо розвитку, використання і захисту регіональної мови або мови меншини, передбачених цим Законом, є обов'язковим для місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, установ, організацій, підприємств, їх посадових і службових осіб, а також громадян – суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб».

ія закону розповсюджується на 18 мов: російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську та кримчацьку.

23 лютого 2014 року Верховна Рада скасувала цей закон, прийнявши проект Закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України “Про засади державної мовної політики“». Але ані в.о. Президента Олександр Турчинов, ані Президент Петро Порошенко його не підписали і не ветували. Таким чином, закон Ківалова – Колесніченка досі діє.

17 листопада Конституційний Суд України мав розглянути справу за поданням 57 народних депутатів щодо відповідності Конституції України Закону «Про засади державної мовної політики», але оголосив перерву в розгляді справи.

Фото: Євген Солонина

13 січня 2017 року активісти пікетували КСУ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY