detector.media
22.01.2018 11:14
На межі. Медіа півдня Херсонщини: Скадовський район
На межі. Медіа півдня Херсонщини: Скадовський район
Не секрет, що чим далі від столиці, тим менше засобів масової інформації. А чим ближче до адмінмежі із окупованим Кримом - то гучніше голос російської пропаганди. У новому спецпроекті Центру журналістських розслідувань ми розкажемо, що дивляться, слухають та читають мешканці п’яти прикордонних з Кримом районів Херсонської області, які основні проблеми місцевої преси, хто є її власником та як вона виживає і розвивається. Розпочнемо із курортного міста Скадовська та його району.

Скадовськ – курортне місто на березі Чорного моря та центр району, який з січня 2015 року отримав статус прикордонного. Незважаючи на провінційність, політичне життя в Скадовську вирує. Останній місяць не вщухають пристрасті навколо корупційного скандалу з міським головою Олександром Яковлєвим, якого попри протести місцевих жителів суд відсторонив від посади. Звідки ж мешканці Скадовська та району, де живуть близько 50 тисяч людей, отримують останні новини?

Газети

У районі офіційно зареєстровані дві місцеві газети: «Чорноморець» та «Скадовська палітра», яка хоч і має ліцензію, як друковане видання та, фактично, існує лише в інтернеті. А от «Чорноморець» у Скадовську знають добре.

«Іноді купую газету «Чорноморець», там і читаємо, що нового в місті. А так, знаєте, як народне радіо – один одному передаємо. Чи чесна преса? Складно сказати. Я думаю, що не дуже. Не об’єктивно, прикрашають там все», – розповідає мешканка Скадовська Галина Лепинська.

Галина Лепинська, жителька Скадовська Фото: investigator.org.ua

«Газету «Чорноморець» я добре знаю. Але я її чогось не сприймаю, якщо чесно», – каже Лариса Захожа.

«Чорноморець» – єдине реальне офіційне інформаційне джерело місцевих новин, виходить двічі на тиждень. Фінансується з районного бюджету,  адже є комунальною власністю. Журналісти визнають проблеми з незалежністю редакційної політики.

«Коли у нас були наші засновники (у нас було три засновника – органи влади), їх очільники – це люди різних політичних партій, що належать до різних політичних сил. Висвітлювати їхню діяльність в статусі комунальної газети часом було важко внутрішньо, морально. Тому що ти розумієш, що доносячи думку однієї сторони, ти десь, можливо, зачіпаєш інтереси іншого посадовця, який є також твоїм засновником. І така ситуація не лише в Скадовському районі, а й в усіх комунальних ЗМІ», – розповіла головна редакторка газети «Чорноморець» Тетяна Підгородецька.

Тетяна Підгородецька, головна редакторка газети «Чорноморець» Фото: investigator.org.ua

Вирішити цю проблему в редакції сподіваються вже наступного місяця, коли закінчиться процес реорганізації з комунального в приватне підприємство, і газета отримає незалежність від районної влади.

«Реформування газети і перехід на статус приватного підприємства нам багато в чому розв’яже руки і дозволить писати більш гостро, більш правдиво і більш об’єктивно, чесно кажучи», – каже Тетяна Підгородецька.

Та після реорганізації виникне нова проблема – фінансування. Звідки будуть брати гроші, аби утримувати газету, журналісти поки не знають.

Телебачення

Окрім газети в комунальній власності району  донедавна була ще і місцева телерадіокомпанія «Обрій». Хоча телебачення для жителів прикордонного району скоріше розкіш, аніж просто інформаційний ресурс. На території району приймається сигнал лише 5 ефірних аналогових загальноукраїнських телеканалів – 1+1, UA:Суспільне, Інтер, ТРК Україна, НТН та один херсонський телеканал «Скіфія».

«У нас немає цифрового телебачення. Тільки аналогове і лише 5 телеканалів. Був ще місцевий телеканал та його закрили. Нацрада не дала їм ліцензію на мовлення, ну і міська рада сказала, що місцеве телебачення не потрібне місту. Я не згоден. Думаю місцевий телеканал потрібен», – каже Юрій Новосадов, житель Скадовська.

Юрій Новосадов, мешканець Скадовська Фото: investigator.org.ua

Місцевий телеканал не працює вже майже півроку. Колишній директор Скадовської комунальної ТРК «Обрій» Олександр Коротін показує нам відремонтовано студію телеканалу.

«Ремонту два роки. Ми були готові працювати і працювати плідно, йти вперед. Але так сталося, що після закінчення дії ліцензії у 2017 році наша телевізійна студія не отримала її продовження», – каже Олександр Коротін.

У рішенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення причину непродовження дії ліцензії пояснили невчасною подачею пакету документів. За словами директора місцевої ТРК, це його особистий недогляд, а все через брак часу. Як правило, на локальних телекомпаніях працює лише кілька людей, у випадку Скадовської ТРК – троє. От і не встиг проконтролювати подачу документів, каже телевізійник. До того ж, підприємство комунальне, а отже, кінцевими власниками є районні органи влади. Для ліцензії чиновники мали б вчасно подати декларації про доходи.

Олександр Коротін, екс-директор Скадовської комунальної ТРК «Обрій» Фото: investigator.org.ua

«Ми піднімали це питання на рівні Національної ради і пан Сергій Костинський (член Нацради – ред.) обіцяв нам допомогу і він допомагав певний час. Вони роз’яснювали нам з приводу кожного документа, який ми не так подали. Але, на жаль, після потискання рук і обіцянок, що все буде добре, нам не продовжили ліцензію», – каже Олександр Коротін.

Ефірну частоту «Обрію»  займе херсонський телеканал «KRATU» ТОВ «Реал-медіа», власниками якого є родина Горловських, яка окрім телеканалу, володіє ще Херсонським електромашинобудівним заводом.

Та, як виявилось, у прикордонному районі є проблеми і значно вищого рівня безпеки – російські телеканали безперешкодно доносять свою пропаганду.

«Вже скільки місяців ми б’ємося над тим, що  на телеекранах мешканців Скадовська і району  на всю гучність мовлять російські телеканали. Тому що у нас на території Скадовського району немає цифрового мовлення, не закриті певні дециметрові канали і з них мовлять російські телеканали, які мають дуже потужні передавачі на території Криму», – розповів Олександр Коротін.

За словами місцевих мешканців, на звичайну антену можна «зловити» два-три російські телеканали. Голова районної адміністрації Віктор Турик каже, що з цією проблемою вже багато разів звертались до Служби безпеки України, адже самотужки вдіяти нічого не можуть.

«Ми на березі Чорного моря: простір такий, що іноді сигнал з іншої країни досягає наших теле- та радіоприймачів. Хотілося б, щоб тут були більш потужні сигнали радіомовлення, телебачення для того, аби поставити перешкоди для російської пропаганди та збільшити український контент», – каже Віктор Турик.

Віктор Турик, голова Скадовської РДА Фото: investigator.org.ua

Вирішити проблему може встановлення телерадіовежі на території району. А до того часу скадовчани, не маючи вибору, будуть використовувати супутникове та аналогове телебачення, засмічене російським контентом.

Інформаційні сайти

Зважаючи на ситуацію, найбільш поширеним джерелом місцевих новин серед молоді є інформаційні сайти. Зокрема вже названа «Скадовська палітра». Як запевняє головна редакторка Вікторія Сенько, видання є ініціативою кількох місцевих активістів і мало незалежне від влади фінансування.

«Я подала заявку на грант в американське посольство і завдяки цьому відкрила свій сайт. Проблеми із свободою слова? Я думаю, якщо ви візьмете місцеву газету, ви зрозумієте, що вони є. Звичайно, не можна сказати, що такий же тиск іде на свободу слова, як і за часів Януковича. Тоді працювати було практично неможливо. Тоді намагалися керувати газетою в ручному режимі. Зараз можу дозволити собі говорити на будь-яку тему», – сказала Сенько.

Вікторія Сенько, головна редакторка сайту «Скадовська палітра» Фото: investigator.org.ua

Незважаючи на незалежність редакційної політики, відвідувачів сайту небагато, адже стрічку новин оновлюють раз на тиждень. Редакторка пояснює, що витрачати багато часу на написання новин не може – майже цілий день працює в школі вчителькою, а прибутку із видання вона не має.

Найпопулярнішими серед жителів району є новини, що публікуються у соціальних мережах. Це найбільш розповсюджений метод отримання інформації у невеликих містах.

«Новини місцеві дізнаємось нізвідки. Ну, а звідки? В раді нам рекомендують звертатися на Facebook і дивитися на цих сторінках місцеві новини», – розповів Юрій Новосадов, житель Скадовська.

«Я з інтернета читаю новини, в Facebook є сторінка, яку створив якийсь мешканець Скадовська. Там багато інформації і часто оновлюється», – каже Віта Цілинко, жителька Скадовськ.

Багато з опитаних нами скадовчан новини читають у закритій спільноті мережі Facebook «Скадовські новини». У місті проживає близько 20 тисяч людей, а підписників спільнота має близько 5 тисяч. Системним адміністратором сторінки є Ольга Закусило, її чоловік Вадим Закусило працює помічником нардепа Федора Негоя від партії «Блок Петра Порошенка». Та, здається, скадовчан, які відчувають інформаційний голод, політична ангажованість джерела ынформацыъ особливо не хвилює.

Теги: 

Анастасія Шевченко, Центр журналістських розслідувань

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY