detector.media
12.01.2018 12:36
Фільм «Будинок «Слово»» відібрано на міжнародний Гетерборзький кінофестиваль
Фільм «Будинок «Слово»» відібрано на міжнародний Гетерборзький кінофестиваль
Документальний фільм «Будинок «Слово»» відібраний до конкурсної програми Five continents міжнародного Гетерборзького кінофестивалю - найбільшого кінофоруму в скандинавських країнах. Фестиваль проходитиме з 26 січня по 5 лютого

Про це повідомляється на сторінці Державного агентства з питань кіно в Facebook.

Проект фільму став одним із переможців 7-го конкурсного відбору Держкіно і отримав державне фінансування. Стрічка створювалася компанією FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Міністерства інформаційної політики України, Комітету ВРУ з питань свободи слова, Міністерства культури України та Міністерства освіти і науки України.

Нагадаємо, документальна стрічка «Будинок "Слово"» розповідає про один з найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник в 20-30- х роках в Харкові. В 66-ти квартирах будинку з назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури –  письменники, поети, художники, режисери. Це і Микола Хвильовий, і Майк Йогансен, і Павло Тичина, і Наталя Ужвій, і Володимир Сосюра, і Остап Вишня, і Олесь Курбас, і Михайло Яловий, і Іван Багряний, і Раїса Троян та інші. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років було репресовано, розстріляно чи перероблено на співців партії.

Авторами сценарію виступили Тарас Томенко та поетеса Любов Якимчук. Творці використовували лише документальні матеріали, фотографії та кінозйомку, яку витягли з архівів СБУ, інститутів та університетів, недоступну раніше для широкого глядача. Але «Будинок “Слово”» більше ніж документальний фільм: поєднання тисяч цитат самих письменників та поетів, НКВіСтів, партійних бонзів та тогочасних сексотів, утворили сильний емоційний і мистецький твір.

Світова прем'єра фільму «Будинок «Слово»» відбулась на 33-му Варшавському кінофестивалі, де стрічка була представлена в основній конкурсній програмі. Національна прем'єра фільму - 27 жовтня 2017 року у Харкові.

В український прокат «Будинок "Слово"» вийшов 9 листопада 2017 року. Після старту показів знімальна група картини вирушила у тур регіонами України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY