detector.media
12.01.2018 10:58
Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ
Продажем часток в «Еспресо» Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти – ЗМІ
Те, що екс-прем'єр Арсеній Яценюк та дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова продали свої частки телеканалу «Еспресо» майже в 10 разів дорожче, ніж купували, викликає підозру щодо відмивання грошей, вважають експерти, які прокоментували цю угоду журналістам KyivPost.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на KyivPost.

Зокрема керівник проекту «Наші гроші» Олексій Шалайський заявив, що в угоді може мати місце корупція.

«Коли ви купуєте будь-яку частку на одну гривню і робите з них дев'ять, це називають корупцією скрізь у світі», – сказав він.

Видання також цитує провідну юристку Центру протидії корупції Олену Щербань, яка вбачає в угоді ознаки відмивання грошей. За її словами, це може бути цікаво не лише НАБУ (з проханням про перевірку до якого вже звернувся нардеп Сергій Лещенко, зазначає УП), а й Державній службі фінансового моніторингу.

«Але Державний фінансовий моніторинг очолює (Ігор) Черкаський, який, як вважається, є протеже "Народного фронту"», – сказала журналістам пані Щербань.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко у своїй програмі на каналі «24» заявив, що попросив Національне антикорупційне бюро України провести розслідування угоди. За його словами, у червні 2017 року Арсеній Яценюк купив свою частку за 3,8 млн гривень (або $ 145 тис.). Через півроку він продав його сину олігарха та депутата Костянтина Жеваго за $ 1,5 млн. Таким чином, прибуток склав майже 1000%.

Співзасновник «Еспресо» та нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький у коментарі виданню заявив, що не боїться будь-якого розслідування. Він звернув увагу, що ціна, за якою пан Яценюк купив свою частку, була встановлена у 2013 році, коли «Еспресо» було саме в процесі створення.

«Ми погодились, що вони (Яценюк та Аваков) можуть купувати свої акції за цією ціною», – цитує пана Княжицького KyivPost.

Прес-секретар Арсенія Яценюка Ольга Лаппо заявила також, що пан Яценюк продавав акції «Еспресо» через прозорі процедури і тепер платитиме податки у державний бюджет на суму 7 млн гривень ($ 249 тис.).

Нагадаємо, 30 грудня 2017 року телеканал «Еспресо» оголосив, що в структурі його власності відбулися зміни. Колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, дружина глави МВС Інна Авакова та дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса Княжицька продали свої частки у статутному капіталі телеканалу «Еспресо» компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго, син українського олігарха, народного депутата Костянтина Жеваго.

31 грудня Арсен Аваков заявив, що його дружина Інна Авакова продала свою 40%-ву частку власності телеканалу «Еспресо» американській компанії Atmosphere Entertainment, Inc. (власник Іван Жеваго) за $ 1 млн 953 тис. 708. За його словами, вона сплатить до українського бюджету майже 10 млн. грн податків.

Того ж дня стало відомо, що Арсеній Яценюк продав свою частку власності телеканалу «Еспресо» за $ 1 млн 465 тис. 281. У результаті продажу він сплатить до державного бюджету близько 7 млн грн податків.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY