detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
11.01.2018 13:03
Нацрада перевірить «Русское радио» через мовні квоти
Нацрада перевірить «Русское радио» через мовні квоти
11 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку дотримання мовних квот загальнонаціональною радіомережею «Русское радио» (ТОВ «Телерадіоорганізація “Русское радио – Україна”».

Під час моніторингу ефіру радіостанції 4 грудня 2017 року Нацрада зафіксувала частку ведення програм українською мовою 52%, тоді як законодавство з 8 листопада 2017 року передбачає не менше 55% української мови.

Нагадаємо, що активісти вимагають від радіомережі «Русское радио – Україна», що входить до радіогрупи «ТАВР-Медіа», припинити ротацію пісень низки російських артистів, які підтримують анексію Криму, виступають у Криму та ОРДЛО або присвячують пісні бойовикам. «Детектор медіа» звернувся по коментар до радіогрупи «ТАВР-Медіа» з приводу вимог активістів. У групі повідомили, що плей-листи всіх радіостанцій групи складені у відповідності до законодавчих документів стосовно нацбезпеки та подякували активістам, які звертають увагу на різні аспекти ефіру.

Нагадаємо, 14 грудня Нацрада призначила позапланову перевірку загальнонаціональної радіомережі «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») з приводу дотримання частки пісень українською мовою, яка з 8 листопада має становити не менше 30%.

Також 14 грудня Нацрада планувала призначити позапланову перевірку радіомережі «Люкс ФМ» з приводу дотримання пісенної квоти, але зняла питання з розгляду. Член Нацради Сергій Костинський пояснив, що «Люкс ФМ» не порушує квоти пісень українською мовою, хоча й не дотримується частки пісень мовами ЄС.

За даними Нацради, протягом першого року дії закону про квоти на пісні та ведення програм українською мовою на радіо (листопад 2016 – жовтень 2017) українські радіостанції в середньому транслювали 38% пісень українською мовою та вели 85% передач українською мовою. При цьому показники регіональних і місцевих радіостанцій є вищими, ніж загальнонаціональних. Закон вимагав 25% пісень українською та 50% ведення програм українською.

За перший рік дії закону про квоти на радіо Нацрада зафіксувала 17 порушень законодавства і виписала радіостанціям-порушникам 17 штрафів на загальну суму понад 1 млн грн.

З 8 листопада 2017 року передбачені законом квоти зросли: частка пісень українською мовою має становити 30%, ведення передач державною мовою – 55%. Радіостанції, в ефірі яких понад 60% пісень становлять пісні мовами країн ЄС, передбачена зменшена квота пісень українською мовою – 25%.

Загальнонаціональні радіомережі «Мелодія», «Люкс ФМ», Kiss FM і «Хіт ФМ» отримали право не збільшувати частку пісень українською мовою до 30%, а транслювати 25% пісень українською мовою, оскільки в їхньому ефірі лунає понад 60% пісень мовами ЄС.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY