detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
10.01.2018 11:03
У справі щодо ненадання журналістці Жанари Ахмет статусу біженця можуть допитати свідків із Казахстану
У справі щодо ненадання журналістці Жанари Ахмет статусу біженця можуть допитати свідків із Казахстану
Міграційна служба Київської області відмовила казахській журналістці Жанари Ахмет у статусі біженця. 9 січня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив клопотання захисту журналістки щодо допиту свідків з Казахстану на користь пані Ахмет

Про це журналістка розказала «Детектору медіа».

«Це було попереднє слухання. У зв'язку з тим, що міграція Київської області відмовила мені в статусі біженця. Я про це не знала і мені не повідомляли. Ми дізналися випадково, тому що адвокати Ario Law Firm звернулися туди за моєю справою. Відмову я і мій захисник з "Права на захист" Олександра Журко вважаємо незаконною, оскільки моє вимушене перебування в Україні, втеча з країни пов'язані з політичними переслідуваннями у Казахстані. І наявність цього фактору не дозволяє міграції мені відмовляти», – розказала пані Ахмет.

За словами журналістки, адвокат клопотала про те, щоб з Казахстану були заслухані свідки на користь журналістки.

«Суд це клопотання задовольнив. У разі перемоги моя справа буде повернута в міграцію на повторний розгляд. У разі програшу, ми йдемо в наступну судову інстанцію. Наступне засідання буде призначено, як тільки буде узгоджена онлайн-конференція між судами Алмати і Києва для дачі показань свідків», – повідомила журналістка.

Нагадаємо, 21 жовтня журналістку Жанара Ахмет затримали в Києві через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол.

25 жовтня Києво-Святошинський суд заарештував журналістку на 18 днів. Пані Ахмет оголосила голодування.

2 листопада Шевченківський районний суд Києва відмовив народній депутатці Світлані Заліщук та Гельсінсьій спілці віддати на поруки журналістку Жанари Ахмет з Казахстану. Депутатка просить Комітет свободи слова та інформаційної політики та Комітет з прав людини розглянути це питання.

2 листопада Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив клопотання прокуратури Київської області щодо обрання журналістки з Казахстану Жанари Ахмет екстрадиційного арешту.

8 листопада Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинсього районного суду Київської області про тимчасовий арешт журналістки Жанари Ахмет з Казахстану.

8 листопада також Комітет свободи слова звернеться до ГПУ з проханням розглядати питання Жанари Ахмет, зважаючи на імідж України.

10 листопада, через недоставку журналістки на засідання Апеляційного суду міста Києва, суд не зміг розглянути скаргу адвоката Владислава Грищенка про екстрадиційний арешт журналістки. Розгляд справи призначили на 21 листопада.

Згодом прокуратура Київської області надала роз’яснення щодо причин недоставки казахської журналістки до суду.

22 листопада Апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу, змінивши запобіжний захід казахській журналістці Жанари Ахмет на час розгляду екстрадиційного запиту з арешту на особисте зобов'язання. Журналістку на поруки взяла народний депутат України Світлана Заліщук.

На фото: журналістка Жанари Ахмет та адвокат Олександра Журко

Фото: Facebook Жанари Ахмет

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY