detector.media
13.12.2017 11:03
Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ
Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ
Документальний фільм про лідера кримськотатарського національного руху Мустафу Джемілєва, показ якого на російському фестивалі «Артдокфест» скасували без пояснення причин, виклали у відкритий доступ.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на українську правозахисну організацію «КримSOS».

Фільм «Мустафа» мали показати 7 грудня у московському кінотеатрі «Жовтень» в рамках фестивалю документальних фільмів «Артдокфест». Однак за дві години до сеансу за дзвінком «зверху» фільм зняли з показу.

За словами режисера Ахмед-Ернеса Сарихаліла, автори фільму припускали, що з демонстрацією картини можуть виникнути труднощі через незручну в Росії тематику – кримські татари, дисиденти. У ситуації, що склалася, творці картини вирішили показати фільм усім охочим – і тим, хто прийшов його підтримати в Москві, і кримським татарам, і жителям анексованого Росією Криму, які не мали такої можливості.

Фільм «Мустафа» розміщений в YouTube і на сайті «Артдокфеста»

Нагадаємо, у доментальній стрічці «Мустафа» розповідається про життя дисидента, лідера кримськотатарського народу, політика та борця за права Мустафи Джемілєва. Стрічку знімали в Києві, Львові, Криму, Москві, Нью-Йорку, Варшаві, Гданську та Анкарі за участі інших відомих радянських дисидентів, кримськотатарських та турецьких активістів та правозахисників. 26 інтерв’ю для фільму взяв відомий журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. У фільмі є ігрові реконструкції, в яких Мустафу Джемілєва зіграв актор Максим Пасічник.

Бюджет стрічки склав 50 тисяч доларів, які надав Національний Фонд підтримки демократії і 150 тисяч гривень краудфандингових внесків.

У листопаді фільм «Мустафа» отримав нагороду «Кращий фільм про висвітлення прав і свобод людини» на Міжнародному Фестивалі «Бир Дуйно – Киргизстан 2017».

Як повідомляв «Детектор медіа», фестиваль документального кіно «Артдокфест» відкрився у столиці РФ в кінотеатрі «Каро 11 Октябрь» у середу, 6 грудня, показом фільму російського режисера Аскольда Курова «Процес» про Олега Сенцова.

«Артдокфест» проводиться з 2007 року і вважається найбільшим в Росії фестивалем документального кіно за кількістю фільмів, сеансів і обсягом програми.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY