detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
11.12.2017 15:27
Комітет свободи слова підтримав проект про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовної преси
Комітет свободи слова підтримав проект про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовної преси
Пропозиції щодо вирішення цього питання неодноразово вносилися НСЖУ, Українською асоціацією медіа-бізнесу іншими громадськими організації.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону №7291 «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» прийняти в першому читанні за основу. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 6 грудня 2017 року.

Проект був внесений народними депутатами України Вікторією Сюмар, Дмитром Лубінцем, Оленою Кондратюк 15 листопада 2017 року. Зокрема автори пропонують заборонити піднімати тарифи на приймання передплати та доставки за передплатою друкованих ЗМІ, що видаються українською мовою, тимчасово – на три роки з дати прийняття закону.

Також автори пропонують тимчасово, на термін особливого періоду, встановити мораторій на підняття тарифів на приймання передплати та доставки за передплатою вітчизняних періодичних друкованих ЗМІ регіональної та місцевої сфери розповсюдження на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

У разі ухвалення закон має набрати чинності з дня опублікування, а уряд протягом трьох місяців повинен буде вирішити питання розмежування передплатних індексів українських та іншомовних друкованих періодичних видань.

Автори законопроекту нагадують: відповідно до частини 2 статті 9 закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» тариф на оформлення передплати та доставку передплатникам державних друкованих ЗМІ повинен становити не більше 40% собівартості виготовлення одного примірника передплатного видання. А Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України, Українська асоціація медіабізнесу та інші громадські організації неодноразово порушують питання про на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України. Відтак, депутати вирішили ініціювати мораторій.

У грудні 2017 року ПАТ «Укрпошта» пообіцяла не піднімати тарифи на доставку друкованих видань у Донецькій та Луганській областях на 2018 та 2019 роки.

Нагадаємо, в останні роки між видавцями преси та ПАТ «Укрпошта» і ДП «Преса» майже щороку відбувається конфлікт щодо підняття тарифів на передплату і доставку видань.

Зокрема, цього року в березні стало відомо, що «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Національна спілка журналістів України запропонували відкласти підвищення тарифів на доставку преси до 2018 року.

Наприкінці березня стало відомо, що «Укрпошта» запроваджуватиме нові тарифи поетапно – з 1 липня вони підвищаться наполовину від того зростання, яке хотіли запровадити поштовики, а з 1 січня 2018 року – на повний обсяг підвищення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY