detector.media
06.12.2017 16:05
У столиці Туреччини дискутували про порушення прав людини в анексованому Росією Криму
У столиці Туреччини дискутували про порушення прав людини в анексованому Росією Криму
В Анкарі у рамках Днів кіно про права людини відбувся перегляд фільму «Процес» про Олега Сенцова та інших політичних в'язнів Кремля і дискусія щодо порушень прав людини на окупованому півострові.

Про це повідомляється на сайті Посольства України в Туреччині.

«У рамках Днів кіно про права людини, що проходять у Туреччині за підтримки Місії ЄС, відбувся показ фільму «Процес» про Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших політичних в'язнів, які незаконно утримуються в РФ за сфабрикованими справами. Фільм наочно демонструє турецькій аудиторії правду про порушення з боку РФ прав людини в Криму, відкриває дух незламності та стійкості українців», - йдеться у повідомленні.

Після перегляду фільму відбулася дискусія щодо ситуації з порушенням прав людини в Криму, в ході якої виступили представники Місії ЄС в Туреччині та Посольства України, а також українські та турецькі правозахисники. Вони розповіли турецькій та міжнародній аудиторії про події в Україні, порушення прав людини з боку окупаційного режиму в Криму, утиски та репресії, які наразі чиняться в окупованому Криму проти громадян України, у тому числі кримськотатарської національності.

«Відзначено необхідність консолідованого підходу щодо питання санкцій проти РФ та долучення до них турецької сторони для просування процесу деокупації Криму та ОРДЛО. Учасники дискусії підсумували, що злагоджена позиція міжнародної спільноти дозволить Олегу Сенцову та іншим політв'язням отримати свободу та повернутися на Батьківщину, а тимчасово окуповані території будуть звільнені від російського агресора та повернуться до України», - наголосили у Посольстві України в Туреччині.

Нагадаємо, сьогодні, 6 грудня, одночасно в Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі фільмом Аскольда Курова «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» відкриється Фестиваль документального кіно «Артдокфест».

Як повідомляв «Детектор медіа», Аскольд Куров за стрічку «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі документального кіно про права людини Verzio International в Будапешті.

Міжнародна прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. З того часу фільм брав участь у кількох престижних міжнародних кінофорумах. В український прокат стрічка вийшла 6 квітня 2017 року. 

26 жовтня на брифінгу в Анкарі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що продовжить боротьбу за звільнення кримських татар і українців, незаконно засуджених Росією, в тому числі за режисера Олега Сенцова

«Боротьба триває. Конвеєр не зупиняється. Потрібно хлопців і Сенцова повертати обов'язково. І ми будемо просити нашого президента і Ердогана за Сенцова і за інших українських політв'язнів», – заявив Ахтем Чийгоз.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY