detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
06.12.2017 14:50
Культурологічні періодичні видання України на межі зникнення – журналісти
Культурологічні періодичні видання України на межі зникнення – журналісти
Державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво» Міністерства культури України, яке є єдиним державним видавництвом країни національного рівня в галузі видання україномовних друкованих періодичних ЗМІ культурологічного направлення, станом на 1 грудня 2017 року має заборгованість по виплаті заробітної плати близько 900 тис грн. У ДП входять дві україномовні газети та п’ять журналів (газети «Культура і життя», «Кримська світлиця», журнал «Музика», «Українська культура», «Театрально-концертний Київ», «Український театр», «Пам’ятники України: національна спадщина»). Директор підприємства Андрій Щекун каже, що заборгованість спричинена недофінансуванням Мінкультом.

Днями головна редакторка видання «Український театр» Анастасія Гайшенець написала у Facebook пост про те, що підприємство заборгувало їй за 10 місяців роботи та вона буде змушена піти.

«Ми робимо журнал з великим задоволенням, але дуже хочеться їсти. Моя зарплата на даний момент складає близько 2 тис грн, і кожного разу, коли я розраховуюся на касі в супермаркеті, розумію, що касир отримує вчетверо більше ніж я за свою роботу. Такий стан речей пов’язаний з урізанням фінансування Національного видавництва Міністерством культури у підпорядкуванні якого ми знаходимося. Роздержавлення... Жодних консультативних сесій з приводу проходження роздержавлення Міністерство не проводить, – написала вона. – Якщо до кінця року я не отримаю від Міністерства культури та НГЖВ погашення заборгованості за 10 місяців моєї роботи – звільнюся. Мій волонтерський ресурс вичерпано. Буде дуже смішно, якщо журнал "Український театр" кирдикнеться за каденції міністра Євгена Нищука і ми остаточно перетворимося на нормальну таку "бананову республіку"».

«Детектору медіа» головред уточнила, що ДП їй заборгувало приблизно 60 тис грн.

«Я працюю 10 місяців з окладом за штатним розкладом 11 тис. З них я вже декілька місяців отримую 2 тис. При цьому заборгованість існувала від початку, – уточнила головред. – Наступного року маємо роздержавитися. Гроші не платять всім. Я не знаю хто винен у тому, що нам не платять гроші, –  НГЖВ чи Мінкульт».

Також пані Гайшенець зауважила, що гонорари авторам видань не передбачені:

«Гонорарна система на держпідприємствах не передбачена нашим законодавством, що я вважаю потворним спадком "совка". Чому я там працювала так довго? Тому що це єдиний професійний журнал про театр. Я театрознавець і люблю свій фах. Тим паче, що це єдина можливість одержати роботу за фахом і професійно розвиватися випускникам театрознавчого факультету, яких щороку випускає у безробіття КНУ Карпенка-Карого. У нас молодий колектив, і дівчата, які зі мною працюють, унікальні, талановиті і на своєму місці. Мені здається, ми знаємо, як робити цікавий журнал про театр».

Головна редакторка видання «Театрально-концертний Київ» Людмила Олтаржевська у Facebook підтримала колегу:

«Настя описала ситуацію, в якій опинилися всі видання НЖГВ, які апріорі не можуть бути прибутковими. Колись на моє обурення з цього приводу пан Карандєєв відреагував дуже "оригінально" – баном. Як відреагує нині пан Ніщук?», – написала вона.

«Детектору медіа» пані Олтаржевська також прокоментувала проблему:

«Є постанова Кабміну, і роздержавлюватися потрібно все одно. Але вони (Мінкульт. - ДМ) просто оголосили про намір вийти зі співзасновників  - і все. А там ще купа нюансів, починаючи з того, що потрібно надати приміщення для подальшої роботи, погасити заборгованість тощо», – розказала головред та додала, що у Мінкульті «уникають будь-яких консультацій» з цього приводу.

Директор ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрій Щекун повідомив «Детектору медіа», що заборгованість є перед усіма співробітниками ДП.

За його словами, Національна служба посередництва і примирення «визнала факт відповідальності саме Мінкульту, а не ДП "НГЖВ"».

«Так, дійсно заборгованість по виплаті заробітної плати є у всіх без винятку працівників ДП "Національне газетно-журнальне видавництво". Вона виникла ще в грудні 2016 року. Згідно із затвердженим Міністерством культури ще в липні того ж року фінансовим планом фінансова підтримка видавництва мала становити 10 млн 699 тис. грн. Але зненацька в грудні 2016 року Мінкульт нам довів суму в розмірі 5 млн 381 тис. грн, що менше на 50%. І написав нам лист щодо необхідності скорочення штатного розкладу. Але ми разом з колективом не погодилися й ініціювали колективний спір у Національній службі посередництва і примирення, яка визнала факт відповідальності саме Мінкульту, а не ДП "НГЖВ". І 21 квітня 2017 року нам був затверджений все-таки наш штатний розклад з урахуванням недофінансування фонду оплати праці понад 2 млн. грн, переклавши це на плечі ДП "НГЖВ", та за умови, що вони вирішать питання дофінансування за підсумками 9 місяців та окремого фінансування редакції газети "Кримська світлиця" в сумі 1 млн 700 тис.грн. Але цього не сталося, в черговий раз вони відмовилися від своїх зобов’язань»,– пояснив пан Щекун.

Щодо виконання Закону України «Про реформування друкованих державних і комунальних ЗМІ», пан Щекун повідомив, що всі редакції вже визначилися в передбачений законом термін щодо своєї участі в реформуванні, окрім редакції журналу «Український театр».

«Але це не означає, що в бюджеті України повинен зникнути рядок про підтримку друкованих ЗМІ культурологічного напрямку. У всьому світі така підтримка існує. А Міністерство культури України у свої листах посилається саме на цей закон, фактично маніпулює даною ситуацією, і не відповідає місяцями на наші запити щодо необхідності збільшення підтримки видань, незалежно, як вони потім реформуються..., – додав він. – На роздержавлення ми готові йти. Але, знову ж таки, це не означає ліквідацію рядка в бюджеті України "фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічного напрямку". З 2019 року цю статтю необхідно давати роздержавленим ЗМІ, щоб вони не були знищені».

Як писав «Детектор медіа», у проекті державного бюджету на 2018 рік за бюджетною програмою Мінкульту «Фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічного напрямку, газет мовами національних меншин» передбачено 6 млн 852,1 тис. грн. Це менше, ніж передбачено держбюджетом на 2017 рік (7 млн 431,4 тис. грн), коли за цією програмою також мала надаватися фінансова підтримка гастрольної діяльності вітчизняних виконавців.

Андрій Щекун також пояснив, яким чином виникла заборгованість:

«Дефіцит Фонду оплати праці з нарахуваннями на 2017 рік складав 2 млн. 929 тис. 878 грн. і був покладений на необґрунтовану і вимушену відповідальність ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" з умовами вирішення цього питання, а саме - розробка та підготовка законопроекту щодо фінансування газети "Кримська світлиця" в сумі 1,7 млн грн. та бюджетне дофінансування за підсумками діяльності трьох кварталів. Позицією Міністерства культури України були обґрунтування, що подання до Верховної Ради України зі змінами до бюджету можна буде вносити тільки за підсумками дев`яти місяців. На сьогоднішній день заборгованості по податках немає, бо це спричинило бездіяльність видавництва. Заборгованість по виплаті заробітної плати працівникам близько 900 тис. грн станом на 01.12.2017 року. Тобто ми власними зусиллями зменшили суму заборгованості орієнтовно на 1,5 млн грн. Це фактично наша заборгованість, бо всі працівники і редакції числяться в ДП, а недофінансування програми спричинили заборгованість на підприємстві як наслідки їхніх дій».

У прес-релізі ДП «НГЖВ» зазначено, що з даної ситуації підприємство вже неодноразово зверталося до влади та відповідної реакції щодо вирішення проблем культурологічного простору не отримало.

«ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" потребує належної фінансової підтримки щодо підняття питання перегляду суми цільового фінансування з Державного бюджету України згідно потреб підприємства з метою забезпечення видання семи друкованих ЗМІ культурологічного направлення», – йдеться в прес-релізі.

Колектив підприємства звернувся до Президента України, голови Верховної Ради України та прем’єр-міністра України, керівника Ради Національної Безпеки України «прийняти правильні виважені рішення щодо фінансової підтримки українських патріотичних друкованих видань культурологічного направлення».

«Детектор медіа» звернувся до Міністерства культури України по коментар. У прес-службі відомства порадили відправити офіційний запит. «Детектор медіа» чекає на відповідь відомства.

Нагадаємо, 22 грудня 2016 року за стінами Кабінету міністрів України активісти НМПУ організували пікет із вимогою врятувати «Кримську світлицю» і низку культурологічних видань, які входять до державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво». Приводом для акції стали фінансові проблеми й рекомендація Мінкультури України скоротити штат співробітників видань, які підпорядковані видавництву.

У серпні також підіймалося питання щодо фінансування газети "Кримська світлиця". Тоді у виданні обговорювали лист із Мінкульту про недоцільність виділення коштів на підтримку газети. 

Фото: пікет співробітників ДП 22 грудня 2016 року під стінами Кабміну

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY