detector.media
05.12.2017 09:43
Ахтем Сеітаблаєв зніматиме фільм про те, як Мустафу Джемілєва не пустили до Криму
Ахтем Сеітаблаєв зніматиме фільм про те, як Мустафу Джемілєва не пустили до Криму
Український режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв розповів, що працює над сценарієм нового фільму - про те, як лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва 3 травня 2014 року не пропустили до анексованого Росією Криму.

Про це Ахтем Сеітаблаєв повідомив на прес-конференції, присвяченій виходу в широкий прокат його нового фільму «Кіборги», передає кореспондент Крим.Реалії.

«Усередині нашого продакшну (студія з кіновиробництва – КР) ми зараз розробляємо сценарій, який буде заснований на документальному факті. Це один день із життя Мустафи Джемілєва, а саме – 3 травня 2014 року, коли його не пропустили до окупованого Криму, і паралельно з цим ми будемо показувати, що саме в ці дні і в цей час відбувалося в Криму. Тож – пишемо», – відповів Сеітаблаєв на запитання, чи зніматиме він у майбутньому фільм про анексію Криму.

Раніше голова Держкіно України Пилип Іллєнко написав у себе на сторінці в соцмережі, що новий фільм Сеітаблаєва «Кіборги», який вийде на екрани країни 7 грудня, перевершив усі його очікування.

Як повідомляв «Детектор медіа», нещодавно документальний фільм «Мустафа» про життя лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва отримав нагороду «Кращий фільм про висвітлення прав і свобод людини» на Міжнародному Фестивалі «Бир Дуйно – Киргизстан 2017». 

Прем’єра фільму відбулася 28 жовтня у програмі «Українські прем’єри» Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Режисер картини – Ахмед Сарихаліл, головну роль виконав непрофесійний актор Максим Пасічник.

У стрічці розповідається про життя дисидента, лідера кримськотатарського народу, політика та борця за права Мустафи Джемілєва. Стрічку знімали в Києві, Львові, Криму, Москві, Нью-Йорку, Варшаві, Гданську та Анкарі за участі інших відомих радянських дисидентів, кримськотатарських та турецьких активістів та правозахисників. 26 інтерв’ю для фільму взяв відомий журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. 

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY