detector.media
30.11.2017 18:01
Порошенко підписав закони щодо звільнення кіноіндустрії від ПДВ і мита
Порошенко підписав закони щодо звільнення кіноіндустрії від ПДВ і мита
30 листопада Президент Петро Порошенко провів зустріч з представниками вітчизняної теле- та кіноіндустрії, під час якої підписав закони «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні».

Про це йдеться на сайті глави держави.

Петро Порошенко зазначив, що ці зміни – продовження підтримки виробництва національних фільмів задля розвитку галузі та інтеграції України в світовий кіно простір, повідомляє його прес-служба.

Він нагадав, що навесні було прийнято Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», дія якого вже дала конкретні результати. «На сьогодні можемо констатувати, що конкретні практичні результати цього Закону ми вже маємо. Якщо в 2013 році кількість глядачів, які відвідували кінотеатр для того, щоб подивитися українські фільми складала близько 190 тисяч за рік, то цього року ми очікуємо цифру, яка значно перевищить мільйон, а в 2016 році це було близько 900 тисяч», - констатував Петро Порошенко.

«В 2016 році було знято і вийшло на екрани 35 нових українських фільмів. Це найбільша кількість за часів незалежності. Конкретний, практичний результат. Причому я маю підстави стверджувати, що цього року ця цифра може бути навіть більше – з впевненістю дивляться в майбутнє і вже закладені підстави для того, щоб робити більше 120 фільмів», - додав президент.

Порошенко також звернув увагу на той факт, що значна частина знятих фільмів патріотичні, воєнно-патріотичні.

Зміни до Податкового і Митного кодексів сприятимуть подальшій підтримці та розвитку виробництва якісного вітчизняного кінопродукту, підкреслив глава держави. «Зараз переді мною є ще один закон, навіть два, які спрямовані на подальшу державну підтримку кінематографії. Йдеться і про зняття оподаткування, зняття мита на обладнання, яке завозиться кінематографістами для того, щоб знімати якісне, патріотичне, українське кіно», - зазначив він.

Законами запроваджується звільнення на п’ять років від оподаткуванням ПДВ та ввізним митом товарів, що використовуються у кінематографії. Також передбачені пільги з ПДВ при дистрибуції, демонстрації, розповсюдженні національних та іноземних фільмів, озвучених державною мовою.

«Я тішуся цьому, бо це означає, що командними діями ми можемо забезпечити ефективну координацію продюсерів, творчої інтелігенції, громадськості, парламенту, уряду і президента», - сказав також Петро Порошенко.

Присутні на зустрічі представники теле- та кіноіндустрії висловили переконання, що в майбутньому кількість якісного українського кіно зростатиме.

Нагадаємо, 7 листопада Верховна Рада ухвалила два закони про зміни до Податкового та Митного кодексів щодо державної підтримки кінематографії, а також відправила на повторне друге читання законопроект про зміни до Бюджетного кодексу щодо державної підтримки кінематографії.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента. Як відомо, цей закон був уперше прийнятий у вересні 2016 року, однак Президент повернув його в Раду з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. У першому варіанті пропонувалося наповнювати його за рахунок держбюджету (0,2% від видатків), продажу прав інтелектуальної власності і лотерей. В остаточному варіанті джерелами Фонду будуть тільки кошти, отримані від Українського культурного фонду, який виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України, і кошти державного бюджету.

Щоб Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» запрацював, потрібно розробити й ухвалити 27 нових нормативно-правових актів, а ще в 19 нормативно-правових актів внести зміни. У тому числі необхідно ухвалити зміни до трьох кодексів – Податкового, Митного та Бюджетного. 29 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу, а 22 червня – законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів щодо державної підтримки кінематографії в Україні.

Фото: прес-служба глави держави

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY