detector.media
Борис Бахтєєв
30.11.2017 17:34
Як тролі викривають самі себе

Стаття «Повзуча русифікація триває» зібрала чотири коментарі під текстом. Яка ж цікава вийшла добірка! Просто тобі наочний посібник!

Експонат перший: «Ситуація прикра. Але чим завинив поребрик? Він у нас має такі ж права, як бордюр і бруківка». Автор коментаря не відає, що слово «поребрик» в Україні справді не використовують – принаймні, у прямому значенні. Що ще три роки тому українці просто не зрозуміли б, що воно таке. Автор коментаря зеленої гадки не має, що саме на цьому слові викрили російське громадянство й місце проживання анонімного ще тоді Стрєлкова-Гіркіна, коли російська окупація Донбасу тільки починалася – й викрили саме тому, що це слово навіть жителі Донбасу не використовували. Інакше він, автор коментаря, не питав би: «Чим завинив?» Загальновідомий факт – а «український» читач його не знає. Нарешті, автор коментаря й близько не знає, що бордюр та бруківка співвідносяться між собою так само, як капелюх та окуляри. Він не просто не знає української мови – він не розуміє її. Хоча нею пише!

До речі, пригадується: щойно вибухнув скандал довкола того «поребрику», як одразу ж гугл почав давати масу посилань на свіжі публікації в інтернет-ресурсах тоді ще окупованих Слов'янська та Краматорська, які містили це слово. Тих днів воно, мабуть, стало найпопулярнішим на згаданих сайтах — і все тільки для того, щоб довести, ніби воно «має такі ж права».

Експонат другий: «Колись була єдина цивілізіція, і всі білі люди були єдиним народом. Але нас поділили, щоб нами володіти. А ми й далі йдемо в цьому ж напрямку. До речі, чому не звертається увага на шалену англієзацію нашої мови». Так, можливо, це — не тролінг, а дуристика звичайна. Бо дуже вже хотілося би знати, хто це такий підступний поділив «єдиний білий народ» та «цивілізіцію», й хто саме хоче «нами володіти». Але меседж зрозумілий: «Був єдиний народ — отже, має бути й надалі». Прискіпуватися до самого цього твердження є вже абсолютно зайвим.

Експонат третій: «Понабежали выродки кацапские с гугл-транслейтом, рассказывают про... Автор прав, забыл про "Паски", которые теперь почему-то "куличи", забыл про "подъезды", которые с какого-то хрена "парадные"...». Й тут само: «Автор лопух и сам пишет украиноязычную кальку с кацапского в названии столицы. Правильно "Київ", не правильно — "Києв"». Не помітив, бідолашний, що одна частина коментаря різко суперечить іншій. Що ж, воно й зрозуміло: нервова робота, конвеєр, часу поміркувати над тим, що пишеш, не лишається.

Прикметно інше: Автор знайшов в інтернет-перекладачі, що Киев українською — це Київ. А от про те, що в непрямих відмінках замість Ї з'являється Є, не знайшов. Що в непрямих відмінках — саме Києва, а не «Київа», й гадки не мав. Звідки ж йому було знати, що підступні “хохли” таких мовних пасток понаставляли? От на таких дрібницях зазвичай і завалюються шпигуни.

Скажете, це якщо й троль — то «добрий»? От тільки написав він це під ніком «Москалей на ножи». Що стало зайвим свідченням того, що й так є загальновідомим: левову частку екстремістських, ксенофобських, людожерських коментарів і постів «від імені українських націоналістів» пишуть російські тролі. Щоби потім російська пропаганда тицяла в них носом і доводила, який буцімто в Україні «фашизм». І щоби, може, якась кількість українців купилася на ці гасла.

Тож дуже хочеться вигукнути: «Хай живе “великоросское чванство”!» Вірячи, що «ми — один народ», російські тролі вірять, що за дві хвилини розберуться й із українською мовою, й із українськими реаліями. І з тріскотом сідають у калюжу. Тож побажаймо їм: так тримати!  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY