detector.media
29.11.2017 11:32
«Укрпошта» підвищуватиме тарифи на доставку періодичних видань у два етапи – НСЖУ
«Укрпошта» підвищуватиме тарифи на доставку періодичних видань у два етапи – НСЖУ
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) повідомляє, що «Укрпошта» підвищуватиме тарифи у два етапи – на доставку видань з 1 липня 2018 року та з 1 січня 2019 року. Кожного разу у середньому на 10 копійок на один примірник видання

Про це йдеться в релізі НСЖУ.

«Таким чином, якщо зараз тариф на розповсюдження 1 примірника видання становить 43,5 коп. для загальнонаціональних видань, 32,9 коп. для обласних і 29,8 для місцевих, то з 1 липня наступного року він зросте відповідно до 54,69 коп., 43,2 коп. та 39,17 коп. А через рік уже становитиме 65,88 коп., 53,5 коп., 48,54 коп. відповідно», – повідомляє Спілка.

НСЖУ зазначає, що такі пропозиції були озвучені представниками «Укрпошти» під час робочої зустрічі з редакторами національних і регіональних видань 28 листопада.

Заступник генерального директора ПАТ «Укрпошта» Олександр Чернявський називає нинішні тарифи збитковими. Крім того він зазначив, що проблеми, пов’язані з неякісним наданням послуг, на які скаржилися видавці, викликані зношеністю фондів, зростанням рівня мінімальних зарплат, збитковістю сільської мережі відділень та державним регулюванням послуг.

«Відтак, нові тарифи дадуть змогу вийти на нульову рентабельність на початок 2019 року з урахуванням основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку», – йдеться в релізі.

За повідомленням НСЖУ, редактори критично зустріли новину про наміри підвищити тарифи.

«"Укрпошта" як би не піднімала тарифи, ситуацію вирівняти не може. Мало того, що ми втрачаємо читачів через пряме невиконання обов’язків поштовиками (газети приносять за тиждень пачкою), на наші письмові претензії з приводу неоперативної доставки відповідають відписками, але жодного разу не компенсували ці незручності при розрахунку тарифу, то ще й скорочують співробітників», – прокоментувала головний редактор газети «Ильичевец.Город» (Маріуполь) Олена Калайтан.

При цьому, звертає увагу редактор, у розпал передплатної кампанії квитанції на Головпоштамті Маріуполя приймає одна людина. За її словами, працівники редакції змушені самі розкладати і штампувати квитанції, аби їх тільки прийняли.

Як повідомляє НСЖУ, наступного тижня має відбутися ще одна робоча нарада представників «Укрпошти» щодо тарифної політики. За ініціативи Спілки розглядатиметься  варіант мораторію на перегляд тарифів на доставку регіональних видань зони АТО.

Нагадаємо, в останні роки між видавцями преси та ПАТ «Укрпошта» і ДП «Преса» майже щороку відбувається конфлікт щодо підняття тарифів на передплату і доставку видань.

Зокрема, цього року в березні стало відомо, що «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Національна спілка журналістів України запропонували відкласти підвищення тарифів на доставку преси до 2018 року.

Наприкінці березня стало відомо, що «Укрпошта» запроваджуватиме нові тарифи поетапно – з 1 липня вони підвищаться наполовину від того зростання, яке хотіли запровадити поштовики, а з 1 січня 2018 року – на повний обсяг підвищення.

Як повідомляла НСЖУ, передплатна кампанія 2018 року може бути провальною.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY