detector.media
28.11.2017 15:38
Передплатна кампанія 2018 року може бути провальною – НСЖУ
Передплатна кампанія 2018 року може бути провальною – НСЖУ
За повідомленням Національної спілки журналістів України (НСЖУ), найбільше падіння тиражів видань відбулося на Дніпропетровщині, у Донецькій, Київській, Рівненській, Чернігівській та Чернівецькій областях

Про це говорили учасники робочої зустрічі редакторів національних та регіональних видань з представниками «Укрпошти», повідомляється в релізі НСЖУ.

Учасники групи, зокрема, назвали катастрофічною ситуацію з ходом передплати на наступний рік.

За інформацією директора департаменту поштових послуг УДППЗ «Укрпошта» Сергія Гречка, показники відновлення передплати станом на 23 листопада становлять 77% до відповідного періоду минулого року. У порівнянні до рівня тиражів на 1 січня 2017 року передплачено лише 26,5% видань. Усього передплачено за останніми зібраними даними 2,6 млн. газет і журналів. З них – місцевих – 970 тис.

Найбільше падіння тиражів видань, як зазначено у повідомленні Спілки, відбулося на Дніпропетровщині, у Донецькій, Київській, Рівненській, Чернігівській та Чернівецькій областях.

«Передплата іде дійсно тяжко, але ми маємо надію вийти на 93-94% відновлення тиражів на кінець року», – прокоментував пан Гречко.

Перший заступник генерального директора «Укрпошти» Олександр Чернявський зауважив, що одна з причин таких показників – «загальне зубожіння населення».

На думку редакторів, вина лежить і на самому підприємстві зв’язку.

«В багатьох селах закриваються відділення поштового зв’язку. Раз на тиждень приїжджає машина. То чи піде людина шукати і ловити цю машину, щоб оформити передплату? – наголосив шеф-редактор газети «Ехо» із Житомира Володимир Яцкевич.

Редактор газети «Новий День» (м. Херсон) Анатолій Жупина вважає, що чимало людей відмовляється від передплати і через несвоєчасність доставки періодики.

«На жаль, за результатами, які ми бачимо, передплатна кампанія 2018 року з великою долею імовірності може виявитися провальною, – прокоментував директор департаменту з управління тиражем ПрАТ «Сьогодні Мультимедіа» Сергій Охріменко. – "Укрпошта" не надає нових послуг ні в частині оформлення передплати, не пропонує нічого нового і в частині приймання оплати».

Передплатну кампанію також прокоментував голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Навіть якщо не брати катастрофічний 2015 рік, коли через війну  тиражі стрімко впали, то все одно ми спостерігаємо постійне зменшення кількості передплачених видань. І постійно редактори в ході наших зустрічей говорять про те, що майбутнє газет залежить саме від якості роботи Укрпошти», – сказав він.

Нагадаємо, в останні роки між видавцями преси та ПАТ «Укрпошта» і ДП «Преса» майже щороку відбувається конфлікт щодо підняття тарифів на передплату і доставку видань.

Зокрема, цього року в березні стало відомо, що «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Національна спілка журналістів України запропонували відкласти підвищення тарифів на доставку преси до 2018 року.

Наприкінці березня стало відомо, що «Укрпошта» запроваджуватиме нові тарифи поетапно – з 1 липня вони підвищаться наполовину від того зростання, яке хотіли запровадити поштовики, а з 1 січня 2018 року – на повний обсяг підвищення.

Фото: "Днепр Час"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY