detector.media
25.11.2017 11:04
У Росії хочуть заборонити показ документального фільму про медбатальйон і війну на Донбасі
У Росії хочуть заборонити показ документального фільму про медбатальйон і війну на Донбасі
Віце-спікер Державної думи Росії, телеведучий Петро Толстой направив запити генеральному прокуророві РФ Юрієві Чайці і міністрові культури РФ Володимирові Мединському з проханням перевірити, чи не порушує фільм українського режисера Євгена Титаренка «Війна заради миру» статті Кримінального кодексу Росії про «публічні заклики до екстремізму та тероризму» та «розпалювання ненависті».

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

 Документальну стрічку про добровольчий медичний батальйон «Госпітальєри», який брав участь у війні на сході України, планувалося показати в Москві на початку грудня в рамках фестивалю «Артдокфест».

Дирекція фестивалю «Артдокфест» опублікувала на своєму сайті офіційне повідомлення з приводу ситуації, яка склалася навколо фільму: «Головне для нас, щоб кіно, яке ми показуємо, було документальним (що дорівнює «чесним») і талановитим. Тому у нас у програмі фільми і про православного священика, який благословляє громадян Росії на війну з українською армією, і фільм «Ладан-навігатор», сповнений співчуття до проросійської сторони конфлікту… Але, вибачте, у нас і фільм «Війна заради миру», знятий молодим українським режисером на території його держави під час справжньої війни з тими, хто прагне розчленування його країни. На жаль (чи на щастя для наших опонентів), один показ такого фільму в залі на 150 осіб не здатний змінити ставлення до питання і його розуміння 145 мільйонами, які бачать світ крізь екрани своїх телевізорів».

Режисер Євген Титаренко заявив «Радіо Свобода», що готовий приїхати до Москви, якщо його фільм усе-таки покажуть на «Артдокфесті».

«Спочатку я не очікував, що ми навіть пройдемо на цей фестиваль, але коли вже пройшли, варто було нам з’явитися на сайті «Артдокфесту» у позаконкурсній програмі, як через дві години проти нас була розгорнута масштабна інформаційна кампанія. Наскільки це було очікувано? Гіпотетично, звичайно, очікувано, тому що якщо ти сприймаєш всю інформацію тільки з телевізора, якась альтернативна думка сприймається негативно. Але в моєму випадку я не використовував голос за кадром, як робить більшість телеканалів при створенні своїх сюжетів, у мене ніхто у фільмі не говорить, куди подивитися, на що звернути увагу, а головне – що подумати… Глядач не дурний, глядач сам все розуміє, дивлячись цей фільм, і робить для себе висновки. В принципі, я очікував такого», - сказав режисер.

Водночас він сказав, що стрічку засуджують ті, хто її не бачив: «Ніхто не знає, що у фільмі, є тільки трейлер, але всі вже дуже сильно засуджують цей фільм. Для мене це дивно – як можна засуджувати те, чого ти не бачив? Але це моя суб’єктивна думка».

Нагадаємо, фестиваль документального кіно «Артдокфест», який розпочнеться одночасно в Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі 6 грудня, відкриється фільмом Аскольда Курова «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова».

На фото - Євген Титаренко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY