detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
25.11.2017 11:00
Як «Головна тема» перетворилася на піар влади
Як «Головна тема» перетворилася на піар влади
Темою прем'єри ток-шоу на каналі «Україна» обрали нові пенсії українців. У програмі було прекрасним усе - величезна розкішна студія, ведуча в елегантному костюмі, ну й троє гостей…

19 листопада на каналі «Україна» стартувала нова аналітична програма під назвою «Головна тема». Ведучою стала Олена Кот, яку глядач звик бачити у випусках «Сьогодні».

Темою прем'єри обрали нові пенсії українців. Що зрозуміло й логічно, адже багато пенсіонерів досі або не отримали обіцяних надбавок, або ці надбавки настільки мізерні, що за владу з її реформами просто соромно. Вибір виявився настільки влучним, що забезпечив рекордно високе місце каналу в недільних рейтингах із часткою 22,74%. У програмі було прекрасним усе - величезна розкішна студія, ведуча в елегантному костюмі, ну й троє гостей, які все-таки примудрилися не загубитися в монументальних декораціях завдяки професіоналам-операторам.

«Нові пенсії. Кому, скільки і за що?» — на ці запитання відповідали міністр праці та соцполітики Андрій Рева, доктор економічних наук Олексій Плотников та експерт із питань пенсійного забезпечення ГО «Реанімаційний пакет реформ» Олександр Ткач.

Вибір героїв теж виявився вдалим: сільська родина Каменєвих у складі бабусі, мами та двох онучок.

Усі вони є учасниками пенсійної реформи, каже журналістка, яка приїхала в гості до Каменєвих. Бабуся вже пенсіонерка, 35-річна дочка може не заробити потрібного страхового стажу, а онуки відчують на собі завершення реформи.

Родину знімали в будинку, який «пам'ятає ще Першу світову війну». Надія Каменєва, яка 32 роки працювала санітаркою, отримує 1400 гривень пенсії, але підвищення так і не дочекалася, хоча й дуже розраховувала на нього. Знімальна група привозить до обійстя цілу делегацію з районного відділення Пенсійного фонду на чолі з самою завідувачкою установи. Яка відкриває ноутбук просто на столі в дворі і, звіряючись із записами в трудовій книжці, виносить вердикт: пані Каменєвій нараховано 1497 гривень. А не отримала вона їх у жовтні, бо вже пішли виплати, і ті, в кого підвищення пенсій становить менше 140 гривень, отримають їх уже в листопаді.

«Що будете робити з надбавкою?» — запитують журналісти. «Лишній кусок хліба куплю», — досить саркастично відповідає бабуся.

Але для неї від начальниці районного пенсійного фонду є й добра новина. Виявилося, що кілька місяців стажу жінці під час визначення пенсії не врахували.

Добра вийшла історія, майже різдвяна. Бо коли сюжет, скільки платять жінки за дрова для пічного опалення (тисяча й півтори за куб, залежно від деревини), побачив міністр Рева, одразу ж здивувався, чому вони не подалися на субсидію, що компенсує вартість твердого палива. Отож, можна вважати, що цій окремо взятій родині, на прикладі якої глядачам пояснювали суть пенсійної реформи, пощастило. Адже не кожний пенсіонер може похвалитися тим, що йому просто в дворі чиновники пенсію перерахували.

Андрій Рева вже завченими словами, звично розповів, кому, на скільки й за що підняли пенсії та чому лишилися без підвищення ті, хто отримує спецпенсії.

Заразом озвучивши найбільшу з них, яку отримує перший космонавт України, льотчик-випробувач. Сюжет про президентську пенсію Леоніда Кравчука та двічі спікерську Олександра Мороза теж можна назвати пізнавальним. Хто б міг подумати, що в Україні не існує поняття «президентської пенсії», й Леонід Макарович отримує «звичайну» депутатську пенсію, розмір якої перший президент незалежної України артикулював дуже невиразно. Зате нічого не приховував пан Мороз, який сказав, що в нього пенсія висока, приблизно 15 тисяч із копійками. Така сама, як у першого Президента, коментує журналіст. Але, каже пан Мороз, якщо врахувати витрати на здоров'я, то її не можна назвати такою, щоб на все вистачало.

У студії міністр праці та соцполітики, коментуючи питання про спеціальні пенсії, зазначив, що в новому законі вони скасовані, але ті, хто їх уже отримав, отримуватимуть і надалі. Жодних репресій у вигляді перерахування цих видів виплат у бік зменшення не буде, адже закон зворотної дії не має.

Андрій Рева поводився у студії дуже природно, не відчуваючи жодного дискомфорту. І цьому сприяла відповідна атмосфера, яку створювала Олена Кот, — абсолютно дружня до чиновника. Хоча доктор економічних наук Олексій Плотников, до речі, відомий у минулому регіонал, і спробував було йому опонувати, але міністр Рева майстерно відбив удар. Головна претензія знаного економіста до пенсійної реформи полягала в тому, що українці, які в середньому живуть 68 років, до пенсії не доживуть, бо реформа передбачає поступове підвищення пенсійного віку.

Андрій Рева на цей закид відповів, що опонент неправий, бо в нас чоловіки в середньому живуть 62 з гаком роки, а жінки — 71. Але так званий актуарний вік, тобто той, який людина проживає вже в статусі пенсіонера, становить у середньому 18 років.

Доктор присоромлено замовк і провів у статусі мовчазного спостерігача майже всю подальшу програму.

У якій, здається, обговорили абсолютно всі питання щодо пенсійної реформи. Включно з необхідністю запровадження державної накопичувальної системи. Щоправда, коли вона запрацює, не уточнили. Натомість на прикладі дочки Надії Каменєвої Юлі, яка працює медсестрою, але вже 9 років перебуває в декретній відпустці з двома дітьми, розповіли, чи враховуватиметься ця відпустка в страховий стаж. Відповідь: враховуватиметься.

Тут навіть показали, як розрахувати свою майбутню пенсію, коли ви маєте необхідний страховий стаж 25 років. Приміром, якщо ваша зарплата становить 6000 гривень, то, враховуючи стаж і коефіцієнт одиницю за рік роботи, пенсія вийде 2 тисячі з копійками. Негусто, чесно кажучи. 

Якщо коротко, то перший випуск «Головної теми» можна назвати справжньою енциклопедією пенсійної реформи в запитаннях та відповідях. Те, що пенсійного раю не буде, як це уявляли собі деякі, було зрозуміло ще до голосування за неї у Верховній Раді. Учасники «Головної теми» лише підтвердили цю підозру. Зокрема, коли Андрій Рева сказав: наступне підвищення пенсій відбудеться вже у 2019 році. Чим немало розчарував глядачів, які з подивом дізналися, що нинішнє осіннє підвищення відноситься до 2018 року, з першого січня якого пенсійна реформа набуде чинності. 

Але попри ці невтішні висновки, повторюся, дискусії в студії навколо суперечностей реформи не виникло. Радше навпаки: програма зрештою перетворилася на піар уряду та всіх його ініціатив. Пан Рева точно залишився задоволеним. Чого не можна сказати про агресивних коментаторів «Головної теми» в YouTube.

Вони ставлять багато запитань, логічно дивуючись, чому найбільше підвищили пенсію тим, у кого вона й так була високою, а «мінімальникам» додали по 100 гривень. У студії нічого подібного не пролунало, адже тут пенсійна реформа подавалася як очевидне досягнення уряду. Місця для критичних запитань у подібних програмах, схоже, не передбачено.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY